Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Aydın'ın Efeler ilçesinde iş adamlarıyla bir araya geldi. Zeybekçi, Türk tarım sektörünün Rusya'ya yaş sebze ihracatının 700 milyon dolar civarında olduğunu, ancak bunun 450 milyon dolarlık kısmını yaratan ürünlerin hala yasaklı durumda bulunduğunu belirterek, “Tarım sektöründen, ihracatçı birliklerinden yoğun baskı var. Çünkü Rusya'dan 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünleri ithalatımız var. Bu, Dahilde İşleme İzin belgesiyle, ihracat kaydıyla getiriliyor. En sonunda ihracatçılarımız dediler ki, 'Biz Dahilde İşleme İzni kapsamında Rusya'dan ürün getirmek istemiyoruz.' İnşallah ihracatçılarımızın ve tarım sektörümüzün buradaki kararlılığı, mesajı Rusya tarafında hızlı bir şekilde anlaşılır, problem çözülür" diye konuştu.

Tarım sektörü ve ihracatçı birliklerinin kendileri üzerinde yoğun baskısı olduğunu dile getiren Zeybekci, bunun nedeninin Rusya'dan Dahilde İşleme İzin belgesiyle yapılan 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünleri ithalatı olduğunu bildirdi. Bakan Zeybekci, "En sonunda ihracatçılarımız dediler ki, 'Biz, Dahilde İşleme İzni kapsamında Rusya'dan ürün getirmek istemiyoruz.' Böyle bir gelişme yaşandı" şeklinde konuştu.

Rusya ile olan ilişkilere değinen Zeybekci, "Yasaklamalarla, engellemelerle kazanan ülke olmaz. İki taraf da kaybeder. Biri 10 kaybeder, diğeri 8 kaybeder. Karşılıklı ticaretle iki taraf da kazanır. Kazanmayı mı tercih edeceğiz yoksa senin ağzın burnun kırıldı, benimse sadece 1 gözüm çıktı diğer taraflar sağlam" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Haberler.com