ŞEHİRLİ ÇİFTÇİ OLMANIN 5 YOLU

İşte Güliz Arslan'ın kaleminden 5 soruda şehirde çiftçilik...

1) Şehirli insan neden tarımla uğraşmak istiyor? Toprak mı çekiyor, nedir?

Komşuköy'ün kurucularından Özden Akyıldız bu durumu şöyle açıklıyor: “Şehir hayatının kaosu, çevre ve gıda kirliliği bizi kaçış noktası aramaya itti. Bu arayışta en büyük ilham kaynağımız; doğa. Biz de sürdürülebilirliği, metropole uyarlamanın yollarını ararken 'şehirli çiftçiler' hayal ettik. Dedelerimizin zamanında da büyük şehirlerde tarım yapılıyordu. Semt bostanlarında herkesin kendi ürünlerini yetiştirme imkanı vardı. Biz de 'dedelerimizin yeni sürümleri' olarak bunu teknolojinin imkânlarıyla geliştirdik."

2) Yani tarımla ilgilenmek için köye göçmek şart değil, öyle mi?

Değilmiş. Akyıldız: “Komşuköy'ü; Oğulcan Atay, Uğur Akyıldız ve Özden Akyıldız, üç ortak hayata geçirdik. Üçümüz de reklamcılık sektöründeydik. 'Plazalardan tarlalara oldukça keskin bir geçiş olmuş' diye de düşünebilirsiniz belki ama biz şehir hayatından kopmadan doğayla bütünleşmeyi amaçladık."

3) Nereden başlayalım?

Şehirde tarım yapmaya karar verdikten sonra ilk adım; bulunduğunuz yerde, en kolay ulaşabileceğiniz tarım alanının neresi olduğunu bulmak. Alıcı gözle bakınca evinizin ya da işyerinizin önündeki küçük toprak parçası bile iyi bir başlangıç olabilir. Bazı belediyeler de tarım yapmak isteyen şehirlilere yer gösteriyor. Tercihiniz Komşuköy'den yanaysa komsukoy.com'a girip ücretsiz üye oluyorsunuz. Komşuköy için Farmville oyununun 'vücut bulmuş hali' diyebiliriz. Sisteme giriş yaptıktan sonra Beykoz, Cumhuriyetköy'deki tarlanızın büyüklüğünü ve yetiştirmek istediğiniz ürünleri seçiyorsunuz. Sonra önünüze iki yol çıkıyor; isterseniz, tarlanızı bilgisayarınızdaki oyun ekranından yönetiyorsunuz, isterseniz de -ki toprakla 'ciddi düşünüyorsanız' böyle yapmanızda fayda var- elinize kazmayı, küreği alıp kiraladığınız tarlanın tadını çıkarıyorsunuz.

4) Yetiştirdiklerimizle karnımız doyar mı?

İlk hedef karın doyurmaktan ziyade gerçekten toprağa ilginiz var mı diye kendinizi yoklamak olmalı.

5) Bir şeyler yetiştirmek, yetiştirdiklerini yemek insanı nasıl etkiliyor?

Akyıldız: “Üyelerimizin çoğu brokoliyi veya karpuzu ilk defa dalında gördüklerini söylüyor. Çocukları tarlalardan çıkaramıyor aileleri."