Tarımsal işletmelerde makine giderleri genellikle birinci sırada yer alıyor. Tarlaya döktüğünüz alın terinizi gereksiz yere harcamak istemezsiniz. Üreticiler olarak doğru makineleri seçmeli ve makinelerini daha etkin kullanmalıyız. Bu nedenle işletmelerin büyüklüğü, yapılacak iş ve işlemler dikkate alınmalı. Böylece işletme daha verimli hale getirilebilir. Tarım işletmesindeki ekonomik sürdürülebilirlik, önemli ölçüde işletmecinin makine kullanım ve seçme yeteneğine bağlıdır.

Yapılan anketlere göre işletme sahipleri traktör alırken en çok şu noktalara dikkat ediyorlar:

Traktör gücü,

Yedek parçasının bulunma kolaylığı ve ucuzluğu,

Servis imkânları,

Kuyruk mili özellikleri,

Vites seçenekleri,

Lastik özelliklerinin iyi olması,

Hidrolik direksiyona sahip olması,

Çift çeker olması.

Asıl dikkat edilmesi gereken nokta, traktörün gücü ya da fonksiyonları değil traktörün işlevselliğidir. Gelişen teknoloji ile birlikte çok güçlü iş makineleri üretilmeye başlandı. Çeşitli kalite ve kapasitede ürün bulmak çok kolay. Artık alıcının önünde çok daha fazla seçenek mevcut. Bu seçenekler çoğu zaman dikkat dağıtıcı olabiliyor. Pazar büyüdüğü için rekabet şartları üretici lehine gerçekleşerek fiyatlar bir nebze düşmektedir. Ancak traktör alırken dikkat etmemiz gerekli tek nokta fiyatlar değildir. Traktör alırken fiyatla birlikte ürünün işletmeye etkilerine de dikkat etmeliyiz. Traktörü seçerken kriterleriniz ihtiyaçlarınız olmalı.

Öncelikle satın alacağınız traktörü hangi amaçlar için ve hangi şartlar altında kullanacağınızı düşünün;

Arazi büyüklüğü,

Toprak özellikleri,

Diğer ekipmanlar,

İşletmenizin iş yükü, üretim şekli,

İklim şartlarını göz önünde bulundurun. Bu koşulları incelediğimizde ihtiyacımız olan traktöre bir adım daha yaklaşmış olacağız.

Türkiye'de yakın zamanda arazi toplulaştırma faaliyetleri başladı. Çiftçilerimizin arazileri daha derli toplu olacak. Bölünmüş topraklar yerine tek parça arazi daha kontrol edilebilir olacaktır. Traktör alırken arazilerin ortak kullanım koşulları göz önünde bulundurularak gereksiz işletme giderleri önlenebilir. Traktör toprağı sıkıştırdığından ağırlığı oldukça önemli. Traktörde ağırlık güç ile birlikte artmaktadır.

TOPRAĞIN ÖZELLİĞİNE GÖRE TRAKTÖR ALINMALI

Gereğinden güçlü traktörlere rağbet göstermemeli gereksiz ekipmanlardan kaçınmalıyız. Toprağımızın özellikleri doğrultusunda uygun ağırlıktaki traktörü seçmeliyiz. Örneğin; kil oranı fazla olan araziler nemli olduğunda ağırlıktan çok etkilenirken, kum oranı fazla olan topraklar daha az etkilenir. Sahip olduğumuz ekipmanların güç istekleri farklılık göstermektedir. Kullandığınız makineler kabine ya da hidrolik donanıma ihtiyaç duyabilir. Alacağımız traktör diğer ekipmanlarla uyumlu olmalı ve güç yetirebilmelidir. İşletmeler çok hızlı büyüye biliyor. İleriye dönük ihtiyaçları karşılayabilme açısından hesaplar yapmayı unutmayın.

Her işe uygun bir makine mutlaka vardır. Kuyruk miline ya da hidrolik sisteme çok ihtiyacınız olabilir. Belki de size lazım olan çeşitli hız seviyesidir veya çeki gücüdür. İşletmenizde sizi en fazla zorlayan işe uygun traktör seçimi size rahat bir nefes aldırabilir.

Sürdürülebilir bir fayda elde etmek için nasıl bir traktör almalıyız?

Bu bizim için çok önemli; onca emekle kazandıklarımızı gereksiz yere sarf etmek istemeyiz.

Traktör alırken en akılcı yollardan biri onu arazide yük altında kullanarak test etmenizdir. Traktör gerçek gücünü çalışırken gösterecektir. Unutmayın onu ağır şartlar altında çalıştıracağız. Neler yapabildiğini kendi gözlerimizle görmemiz gerekiyor.

“Bin bilsen de, bir bilene danış" denir. Tecrübelerimiz bizim en güvenilir kaynağımızdır. Fakat tecrübeli olmak yeniliklere kendimizi kapayacağımız anlamına gelmiyor. Bir yandan yenilikleri, farklı yöntemleri ve araçları takip ederken bir yandan da işleri yürütmek oldukça zordur. Bu nedenle bazen bize yardımcı olabilecek bazı kaynaklara ihtiyaç duyarız. Peki, böyle bir kaynağı nereden bulacağız? Tarım makineleri alırken, konu uzmanı ziraat mühendislerine danışılmasında fayda bulunmaktadır. Üreticilerimiz bu konuda bilgi almak için ziraat fakültelerinin Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği bölümlerine ya da ve tarım il/ilçe müdürlükleri, kooperatifler, üretici birlikleri gibi kuruluşlardaki konu uzmanı ziraat mühendislerine başvurabilirler.

“Bereket bilgi ve tecrübenin emekle harmanlanmasıyla gelir."

KAYNAK: Kadir Oğuzhan YIL / Ziraat Mühendisi / Köy-Koop Haber