Türkiye'de fidancılık sektörünün geldiği noktayı anlatan Ergene, meyve bahçesi kurmak isteyenlere de önemli bilgiler verdi. Armutçulukta yaptıkları yatırımların kısa sürede kara dönüşmesini isteyenlerin BA29 anacını tercih etmeleri gerektiğini söyleyen Ergene, 3 yıllık bir BA29 anacının ortalama 15 kg ürün verdiğini kaydetti.

TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN TALEP GÖRÜYOR

Armutçulukta Türkiye'de son yıllarda talep gören BA29 anacı hakkında bilgiler veren Ergene, tam bodur armutta en iyi anacın BA29 olduğunu ifade etti. BA29'un Türkiye şartlarına en uygun anaçlardan birisi olduğunu anlatan Ergene, “Türkiye'nin toprak yapısına çok iyi uyum sağlıyor" dedi.

Armut üretiminde kesinlikle bölgeye uygun anaçların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Ergene, “Armut bahçesi kurarken tam bodur ekmelerini tavsiye ediyorum" dedi. Deveci armudunun revaçta olduğunu ancak rüzgar alan bölgelerde bu çeşidin iyi verim vermediğini dile getiren Ergene, armut bahçesinde BA29 anacının iyi bir verim verdiğini ve yatırımın kısa sürede kara dönüştüğünü söyledi.

BA29 anacını Türkiye'ye tanıştıran firmaların başında geldiklerini anlatan Ergene, BA29'u aşılı olarak sattıklarını söyledi. Anaçlık üretimlerinin de olduğunu ancak bunu fidan üreticilerine verdiklerini ifade eden Ergene, meyve bahçelerinde otların kesildiğini ve bunun en büyük hatalardan birisini oluşturduğunu vurguladı.

MEYVE BAHÇELERİNDE YAPILAN EN BÜYÜK HATA

Bu konuda üreticileri uyaran Ergene, “Meyve bahçelerinde sadece ağaçların dipleri çapalanır. Ortası otlu kalır. Bahçenin ortasındaki o otlar, ağaçları kara leke hastalığından korur. Çünkü çiy çimene tutunur ve hastalığı kaldırmaz. Aksi takdirde buharlaşarak buradaki hastalık ağacın yapraklarına yapışır ve kara leke hastalığına neden olur" dedi.