Kuzey Amerika menşeli meyvelerden birisi olan yabani Turna yemişi (cranberry) nehir kıyılarında yetişiyor. Yemişin asmaları, sonbaharda ve kışın korumak için su altında tutuluyor.

Türkiye'de sıklıkla yaban mersiniyle karıştırılan 'turna yemişi', yüksek besin değerine sahip ve kuruyemiş olarak tüketilebildiği gibi salata, ekmek ve tatlı gibi yemeklerde de kullanılabiliyor.

Yeni araştırma sonuçları, turna yemişinin vücutta oluşan antibiyotik bağışıklığına ve oksidatif strese karşı faydalı olabileceğini ve antibiyotik kullanımını azaltabileceğini gösterdi.

Turna yemişinin bu özelliği, antibiyotiğe alternatif besinlerin tartışıldığı, 5 Kasım'da Fransa'da gerçekleştirilen Uluslararası Polifenol ve Sağlık Konferansı'nın da gündem maddelerinden biri oldu.

İDRAR YOLU ENFEKSİYONUNU AZALTIYOR

Dünyada en sık rastlanan ve neredeyse her iki kadından birinin yakalandığı idrar yolu enfeksiyonlarının bu denli yaygınlığı, Dünya Sağlık Örgütü'nün de dünyadaki en ciddi halk sağlığı sorunları arasında sıraladığı antibiyotik bağışıklığının sebeplerinden biri. Yapılan araştırmalar, turna yemişinin semptomatik idrar yolu enfeksiyonlarını azaltabileceğini gösteriyor.

Araştırma sonuçlarını yorumlayan Boston Sağlık Sistemi Bulaşıcı Hastalıklar Müdürü Kalpana Gupta, “Uzun zamandır turna yemişinin idrar yollarına faydalarını inceliyoruz. Ancak bu araştırma, faydaların ne kadar geniş kapsamda olabileceğini kanıtlıyor” dedi.

Turna yemişi Üretici Kooperatifi Ocean Spray Araştırma Direktörü Christina Khoo da, “Turna yemişi, sık sık başa gelen hastalıkları engelleyebilecek bir besin. Yapılan araştırma, turna yemişinin, yaygın hastalıklardan biri olan idrar yolu enfeksiyonlarına karşı etkili bir seçenek olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Proanthocyanidin gibi çok kuvvetli antioksidanlar içeren turna yemişi, zararlı bakterilerin vücutta kalmasını önlüyor. Yeni yapılan araştırmalar turna yemişinin içindeki polifenol antioksidanların kan dolaşımına, tansiyona ve kalp sağlığına da faydası olduğunu gösteriyor.

Turna yemişinin gram başı antioksidan kapasitesi de diğer meyvelere göre çok yüksek. İşte bazı örnekler:

Antioksidan kapasitesi/g:

Turna yemişi (cranberry): %94.56

Yaban mersini: %62.20

Böğürtlen: %58.48

Elma: %42.75

Çilek: %35.77

KAYNAK: GIDA HATTI