Eskişehir İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği"nin 23 Temmuz 2016 tarih ve 29779 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığını bildirdi.

Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada;

"Bakanlığımız tarafından 50mg/l den fazla nitrat içeren yer altı ve yüzey sularındaki bölgeler 'Hassas Bölge' olarak ilan edilip 'Eylem Planı' oluşturulacaktır. Nitrata hassas bölgeler, bu yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren iki yıllık dönem içinde Bakanlığımız ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından müştereken belirlenerek yayımlanacak bir tebliğ ile ilan edilecektir. Belirlenen bölgeler en az her dört yılda bir olmak üzere gözden geçirilip ihtiyaç duyulması halinde revize edilecek ya da ilave yapılacaktır. Ayrıca suların tarımsal faaliyetlerden kaynaklanan kirliliğe karşı korunmasına yönelik çiftçiler tarafından alınması gereken tedbirleri içeren iyi tarım uygulamaları kodu bu yönetmeliğin yayımlandığı tarihten itibaren iki yıllık dönem içinde Bakanlığımız tarafından yayımlanacak tebliğ ile ilan edilecektir."
Ayrıca yapılan açıklamada, tarımsal kaynaklı nitratın suda neden olduğu kirlenmelerin tespiti amacıyla Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne bağlı teknik personeller tarafından, her ay yüzey sularından, üç ayda bir ise yer altı sularından numune alımı gerçekleştirilmektedir. Tarımsal kaynaklı nitrat kirliliğine karşı suların korunması adına yerleşim birimlerinde eğitime ağırlık verileceğini bildirdi.