Her mevsimi yaşadığımız ülkemizde kış ayları geldi kapımıza dayandı. Bu aylarda soğuk algınlığından korunmak için işte dört müthiş gıda... Detaylar haberimizde.. Kış kapımızdayken sağlığımızı korumak oldukça önemli. 2015 yılında çok sık duyduğumuz; mineral, lif, vitamin, antioksidan gibi kış aylarında önemi artan gıdalara mutfaklarımızda yer açmamız gerekiyor. Doktorların “Fonksiyonel Gıdalar" olarak isimlendirdiği gıdaların diyabet, tansiyon, kanser ve kalp rahatsızlıklarını engellediği düşünülüyor.

KETEN TOHUMU

Keten tohumu oldukça faydalıdır. Keten tohumunun yapısı nedeniyle saklama koşullarına dikkat edilmesi gereklidir. Serin ve rutubetsiz yerlerde bulunması tohumun özelliğini kaybetmesini önleyecektir. Bir yemek kaşığında 3.5 gram lif barndıran bu tohum bağırsaklarla emilen besinleri arttırır. Bu sayede protein ve karbonhidrat yağların vücutta eksikliği gözlenmez. Sindirim sistemi için oldukça faydalı olan bu tohum, omega-3 ve omega-6 gibi yağ asitleri ile kalp dostudur. İçerdiği E vitaminleri sayesinde antioksidan özelliği bulunan bir besindir. Kansere ve yaşlanmaya karşı koruyabilir. Vücudu toksinlerden arındırır. Keten tohumu kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir.

CHIA TOHUMU

Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz, kahvaltılara ve tatlılara renk katan chia tohumları en sağlıklı gıdalar arasında başı çekmektedir. Chia, Mayalar ve Aztekler tarafından kullanılmış antik bir yağlı tohumdur. Omega-3 içeriği yüksek, lif, protein, vitamin, mineral ve doğal antioksidan kaynağı da yüksektir. Chia tohumu insülin salınımın düzenleyerek, kişinin daha uzun süre tok kalmasına olanak sağlar. Kardiovasküler hastalıklar, sinir sistemi düzensizlikleri ve diyabetin tedavisinde de pozitif etki göstermeye yardımcı olur.

Kalp damar sağlığı için günde 2 tatlı kaşığı chia tohumu tüketin (2 tatlı kaşığı chia tohumu, 5 gr Omega 3 içerir )

1 tatlı kaşığı chia tohumu günlük kalsiyum ihtiyacımızın yüzde 10'nu karşılar.

Chia ağırlığının yüzde 40 kadarı lif içermektedir, bu da onu çok iyi bir lif kaynağı yapmaktadır. Sadece 2 tatlı kaşığı chia tohumu yetişkin bir insanın günlük lif ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamaktadır.

Ispanaktan 3 kat daha fazla demir, muzdan 2 kat daha fazla potasyum içerir. Ayrıca günlük magnezyum ihtiyacımızın yüzde 30'unu karşılar.

Günde sadece 2 tatlı kaşığı chia tohumu; su ile karıştırıp fiziksel aktiviteden önce tüketildiğinde şekerin hızlı bir şekilde düşmesine engel olur. Bu da sporculara uzun sure fiziksel aktive yapmasına olanak sağlar.

GOJI BERRY (KURT ÜZÜMÜ)

İnsan vücudundaki hücreler, devamlı olarak serbest radikaller tarafından saldırıya uğramaktadır. Serbest radikaller ise vücudumuzdaki zararlı ajanlardır. Canlı hücrelerin kendilerini yenileme hızını yavaşlatır ve yaşlanmayı hızlandırır. Goji berry ise hem mutluluk meyvesi hem de uzun ömür meyvesi olarak tanınır. Goji meyvesinin içindeki güçlü antioksidanlar, serbest radikallerin vereceği zararı minimize ederek yaşlanmanın gecikmesini sağlar. Bunun yanı sıra, egzersiz yaptığımızda, enerji metabolizmasına direk etki ederek enerjiyi arttırır.

Goji meyvesinin en önemli faydalarından biri de gençlik hormonu olarak bilinen HCG'nin salınımının artmasını sağlamasıdır.

HCG'nin ayrıca uykuyu düzeni, yaraların hızlı iyileşmesi, unutkanlık sorunlarının azalması ve libido artışında etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Goji meyvesi ayrıca kan basıncının düşmesini sağlar. İçerdiği Germanium maddesi sayesinde kansere karşı duvar örer. Bu maddeyi içeren tek bitki ise goji berry'dir. Kilo vermeyi kolaylaştırır.

Asya ve Uzakdoğu ülkelerinde obezite sorunlarının tedavisi için goji berry kullanılır. Goji meyvesi, içerisindeki maddelerle yağ yakımını hızlandırır ve metabolizmayı hızlandırır. Günlük beslenmenizde ara öğünlerinizde 1 avuç veya 1 çay bardağı kadar tüketebilirsiniz.

KİNOA

Hiç kuşkusuz adını en çok duyduğumuz süper gıdaların başında gelmektedir. Birçok restoranın menülerinde, marketlerin raflarında en baş sırayı almaktadır. İşte bu yüzden süper gıdaların en başında kinoa gelmektedir.

Protein değeri yüksek olan kinoa temelinde tahıl grubunda yer almaktadır. Kinoanın protein değerinin yüksek olmasının yanı sıra elzem aminoasit dediğimiz, yani dışarıdan almamız gereken protein yapı taşlarını da bünyesinde yüksek oranda bulundurmaktadır.

1 su bardağı pişmiş kinoada 6 grama yakın lif bulunur. İçerdiği lif içeriği sayesinde sindirim sisteminizi düzenlemeye yardımcı olur.

En önemli özelliklerinden biri de glütensiz olmasıdır. Gluten alerjisi veya çölyak hastalarının kullanımı için uygundur.

Yemeklerde makarna ve pilav gibi besinlere ek kinoa tercih edebilir. İçerdiği B vitaminleri sebebiyle özellikle zayıflama diyetlerinde kinoa kullanımı kendinizi depresif hissetmenizi engelleyebilir.

Vücut yeterli miktarda B vitamini almıyorsa bazal metabolizma hızı düşebilir. Kinoa B vitamini açısından çok zengin bir besindir. Bu nedenle metabolizmanızın hızlanması için kinoa tüketebilirsiniz.

Kinoanın bir diğer avantajı birçok şekilde kullanım alanının olmasıdır. Kinoayı sadece pilav olarak tüketebileceğiniz gibi salatanızın, çorbanızın içine de koyabilirsiniz. Kek ve kurabiyelerinizin içine kinoayı dahil etmek besleyiciliğini arttıracaktır.

KAYNAK: serihaber.net