ANKA Haber Ajansı'ndan Kemal Onur Atalay'ın haberine göre, Tez-Koop-İş Sendikası Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Mustafa Özgen, sendika yöneticileri ve işçiler; Aksaray Organize Sanayi Bölgesi içinde faaliyet gösteren Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan İmece Plastik Fabrikası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel de destek verdi. Özgen, şunları söyledi:

“Sendikamız Tez-Koop-İş; İMECE Plastik A.Ş.’de çalışan işçilerin iradeleri doğrultusunda, kısa bir süre önce genel müdürlüğü Antalya’da bulunan, Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki bu işletmenin sendikalaşma faaliyetlerine başlamış, yasal çoğunluğu sağlayarak, 13 Haziran 2022 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yetki tespiti başvurusunda bulunmuştur.

İŞÇİLERE İŞVEREN TEMSİLCİLERİ TARAFINDAN YOĞUN BASKI YAPILDI

Bakanlığa yaptığımız başvuru tarihinden sonra işçilere, işveren temsilcileri tarafından sendikadan istifa etmeleri yönünde yoğun baskı yapılmış, son olarak 17 Haziran 2022 Cuma günü, mesai saati sonunda, 12 işçinin iş akdine son verilmiştir. Fesih bildirgesi imzalamaktan imtina eden işçilerin cep telefonlarına; ‘Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 4A kapsamındaki sigortalılığınız, kod 46 nedeniyle, 17 Haziran 2022 tarihli işten ayrılış bildiriminiz, işveren tarafından yapılmıştır’ şeklinde mesaj gönderilmiştir.

İşçilerin Anayasal ve yasal haklarını kullanmalarına tahammülü olmayan İmece Plastik işvereni, geçerli bir sebep bulamayınca, sırf işçilerin örgütlenmesini engelleyebilmek için SGK’ya fesih bildirimlerini Kod-46’ya göre yapmış, işçilerin iş akdini feshetmiştir. Yani, ‘işçinin, işvereninin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması’ gerekçe göstererek 12 işçinin iş akdini feshetmiştir.

Bu işçiler arasında 10 yılın üzerinde kıdemi olan işçilerle birlikte güvenlik görevlisi olarak çalışan işçiler de bulunmaktadır. Bu durumda işveren, işçilere; kıdem ve ihbar tazminatlarını ödemeyecek, aynı zamanda işçilere İŞKUR tarafından da işsizlik maaşı bağlanmayacaktır.

Ayrıca bu durum özellikle işçinin iş arama ve yeni bir iş bulma sürecinde de karşısına çıkacaktır. İşinden ekmeğinden ettiğiniz işçiye yasal alacaklarını ödemiyorsunuz, İşsizlik Sigortası’ndan yararlanma hakkını elinden alıyorsunuz; bir de alnına kara çalıyorsunuz ki, bir başka yerde iş bulamasın, kendisi ile ailesi de açlığa ve sefalete mahkûm olsun. Biz, işten çıkarılan 12 işçi ile birlikte bu duruma asla boyun eğmeyeceğiz. İMECE Plastik işvereninin, haksız ve hukuksuz uygulaması işçilerin çalışma haklarının elinden alınmasına, şerefine ve haysiyetine yönelik bir zulme dönüşmüştür.”

"GÖRÜŞMEK İSTEDİK REDDETTİLER"

Basın açıklamasına destek veren İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel, "Buraya gelip güvenlikten fabrika yetkilisi ile görüşme talep ettiğimde kendisi görüşmek istemediğini söyledi. Ben olayı bir de işverenden dinleyip işçi kardeşlerimizin isteklerini taleplerini gerçekten bu yönde mi olduğunu teyit etmek istedim. Görüşme talebimiz reddedilince demek ki bu kardeşlerimizin söylediği doğru. Sadece bir sendika tercihi yüzünden işlerinden aşlarından olmaktadır. Bunun bir de vicdani boyutu var Türkiye’nin şu dönemde yaşadığı ekonomik sıkıntılar, işsizliğin boyutu siyasetin ötesinde, herkesçe malum. Neticede burada 11 arkadaşımızın ekmeği ile oynamak vicdansızlıktır, ahlaksızlıktır" dedi.

"BU VİCDANSIZLIK"

Erel, "İşçi kardeşlerimiz bugün burada olma amacımız sizlerin yanında olmak, kara kışı yaşadığımız bir dönemde sizi işinizden etmek büyük bir vicdansızlık. Bugün yönetici arkadaşlarımız vicdansızlıkları yanına bir şey daha eklediler, parlamento da temsili olan bir milletvekilini, Ankara’dan gelmiş bir sendika başkanını, ana muhalefet il başkanını görüşmeye dahi kabul etmeyerek hem vicdansız hem de nezaketsiz olduklarını göstermiş oldular" dedi.

CHP Aksaray İl Başkanı Ali Abbas Ertürk de sendikanın yaptığı basın açıklamasında işçilere destek verdi. İşçilerin ekonomik krizden etkilendiklerini ve zor şartlar altında çalıştıklarını söyleyen Ertürk sorun ve endişelerini bildiklerini belirterek, “Siz belki de böylesine bir tablo ile ilk kez karşı karşıyasınız ama biz alışkınız, farklı düşündüğümüz için, yukarıdan gelen talimatlara boyun eğmediğimiz için, direndiğimiz için her türlü terör örgütü ile iltisaklımız kuruldu, sizler üzgünsünüz bizler alıştık" diyerek destek verdi.

"SİYASİ KİMLİĞİMDEN BAĞIMSIZ YANINIZDAYIM"

İşçilerin hiçbirinin siyasi görüşünü bilmediğini hatırlatan Ertürk şunları söyledi:

"Siz ay sonunu getiremediğiniz için TEZ-KOOP sizlerin hakkını savunduğu için, maaşınıza zam yapabilmek için geçim sıkıntınızı azaltmak için bu sendikaya üye olmuşsunuz. Anayasal hakkınız en temel hakkınız. Bu mücadelenizden direncinizden dolayı sizleri bir kez daha kutluyorum. Önemli olan direnmek, haklı olduğunuz dava da hakkınızı alabilmek için mücadele etmek. Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı olarak söylüyorum yapılacak olan her türlü hukuksuzluğa karşı her türlü desteği vermek için avukatlarımız ile hukuki destek vermek için yanınızdayız. Genel merkez yöneticimiz Cansu Hanım konuyu iletmek için her türlü yanımızda. Genel Başkan Yardımcımız Veli Ağbaba ile konuyu paylaşacağım. Müsterih olun siz yanlış bir şey yapmadınız, hakkınızı aradınız. Maalesef bu ülke de hak aramanın bazı bedelleri oluyor unutmayın kazananlar hep hak arayanlar olacaktır. Siyasi kimliğimden bağımsız sizlerin her zaman bir abiniz, kardeşiniz, evladınız olarak yanınızda olduğumu bir kez daha belirtmek istiyorum."