Konu ile ilgili Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden, yapılan açıklamada, soya fasulyesinin besin değeri çok yüksek olan bir bitki olduğunu, soya tohumlarında yüzde 40-45 oranında protein, yüzde 18-20 oranında da yağ bulunduğu açıkladı.

Açıklamanın devamında, şu ifadeler aktarıldı:

“Dünya'da en fazla üretilen ve tüketilen yağ soya yağı, yem sanayisinde en fazla kullanılan hammadde ise soya küspesidir. Bu özellikleriyle soya fasulyesi üretiminin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Bu demonstrasyonlarda Bakanlığımıza bağlı Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirmiş olduğu Çetinbey çeşidi ile ekim yapılmış olup tohumluk Araştırma enstitüsünden temin edilmiştir.

Alternatif Ürün Sağlanacak!

Demonstrasyonlar Merkez İlçemize bağlı İnceçayır Köyü ve Yerköy İlçemize bağlı Derebağ köylerindeki 7'şer dekar alanlarda uygulanmaktadır. İlimizin ekolojik şartları yönünden yazlık olarak ekime uygun olan soyanın ekimindeki bir diğer amacımız ilimizin değişik rakım ve ekolojik şartlarında yetişebileceğini çiftçilerimize göstermektir. İldeki çiftçiler tarafından ekiliş ve üretiminin yapılması ile çiftçimize alternatif ürün sağlanacak ve son yıllarda üretimi düşen soya ürünün İlimizde yetiştirilmesi ile bu konuda öncülük edilecektir. Demonstrasyonlar üretim sürecinde izlenerek hasattan sonra sonuçlar kamuoyuna ve çiftçilerimize duyurulacaktır.”

Kaynak: Yozgat Tarım İl Müdürlüğü