'Ordu Tarım' değerlendirmesinde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Öncelikle her zaman olduğu gibi 2016 yılında da büyük bir özveri ile çalışan siz değerli Müdürlerime ve sizin nezdinizde tüm personelime teşekkür ediyorum. 2016 yılında fındık ürünü başta olmak üzere birçok alanda yaptığımız projeler ile sizlerle birlikte önemli başarılara imza atmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu projelerimizden birisi olan 'Türkiye Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim Uygulamalı Eğitim Projesi' Bakanlığımızın bu yıl ikincisini düzenlediği 'Tarıma Değer Katanlar Ödülleri' yarışması projeler kategorisinde ikincilik ödülüne layık görülmüştür. Bu başarı hepimizindir. Bu vesileyle emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ederim" diye konuştu.

Fındıkta son yıllarda yaşanan en önemli sorunun külleme hastalığı olduğunu söyleyen Yılmaz, “Verim ve kaliteyi oldukça olumsuz etkileyen bu hastalıkla mücadele etmek zorundayız. Bu kapsamda hastalığın en önemli etkenlerinden olan nemin azaltılması için bahçe bakımı ve budama son derece önemlidir. Bunun yanında ilaçlı mücadele de gerekmektedir. Bu hususta da Bakanlığımıza bir proje hazırlayarak sunmuş bulunmaktayız. Projemizin kabulü ile birlikte 2017 yılında külleme ile bölgemizde topyekun bir mücadeleye başlayacağız ki bu konuda tüm personelimizin özverili olmasını bekliyorum. 2016 yılında fındıkla birlikte çilek yetiştiriciliği, patates yetiştiriciliği, örtü altı sebze yetiştiriciliği başta olmak üzere birçok farklı tarımsal faaliyet alanında özellikle Büyükşehir Belediyemizin katkılarıyla projeler gerçekleştirdik. Bu projeler ile üreticilerimizi kaliteli ve yüksek verimli sertifikalı tohum ve fide kullanmaya teşvik ederek bir yandan mevcut tarım alanlarında birim alandan elde edilen verim artışını sağlarken bir yandan da ürün çeşitliliğini artırmaya çalıştık. Böylelikle üreticilerimiz için fındığın yanında ek gelir getirici ürünlerin gelişimine katkı sağladık. Tüm bu proje ve çalışmaların yanında Bakanlığımız talimat ve programları doğrultusunda gıda kontrol hizmetleri, hayvan sağlığı ve aşılama hizmetleri, mera ıslah çalışmaları, çiftçi kayıt sistemi gibi birçok çalışmalarımız da hız kesmeden devam etmiştir" ifadelerini kullandı.

İl Müdürü Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“2017 yılında tüm bu projeler ve çalışmaların üzerine daha da ekleyerek İlimiz ve Ülkemiz tarımına katkı sağlamak konusunda azimli ve kararlıyız. Bu amaçla İlimizin öncelikleri göz önüne alınarak Fındıkla ilgili birçok projemizin yanı sıra, iyi tarım, organik tarım, organik yumurta üretimi, meraların ıslahı, çilek yetiştiriciliği gibi toplamda 17 konuda Bakanlığımıza projelerimizi ilettik. Bu da demektir ki 2017 yılında da siz değerli Müdürlerimi ve tüm personelimizi yoğun bir iş temposu beklemektedir. Bu hususta hepinizin elinden gelenin fazlasını yapacağına inancım tamdır. Diğer taraftan Bakanlığımızın yeni uygulamaya koyduğu 'Tarımsal İşletme Danışmanlığı' modeli ile daha etkili ve verimli hizmet anlayışı ile tüm işletmelerimize üretim alanlarına göre bir Ziraat Mühendisi veya Veteriner Hekim tarafından tarımsal danışmanlık hizmeti verilmesi hedeflenmektedir. Bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini rica ediyorum."