Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Bireysel Sulama Sistemi için son başvuru tarihinin 14 Şubat olduğunu duyurdu. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Bakanlığımız tarafından uygulanmakta olan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Çerçevesinde Bireysel Sulama Alımlarının Desteklenmesi Tebliği (Tebliğ No:2016/13) kapsamında 2017 yılı başvuruları 01.01.2017 tarihinden başlayarak kırk beş gün içerisinde, 14.02 2017 son başvuru tarihi mesai bitimine kadar yapılabilecektir. Hibe programından yaralanmak isteyen yatırımcıların son başvuru tarihi mesai bitimine kadar şahsen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir."

Programın Yatırım Konuları

Program aşağıdaki 5 yatırım konusunu kapsıyor;

Tarla İçi Damla Sulama Sistemi Kurulması

Tarla İçi Yağmurlama Sulama Sistemi Kurulması

Tarla İçi Mikro Yağmurlama Sulama Sistemi Kurulması

Lineer Sistem, Center Pivot Sistem veya Tamburlu Sistem Yağmurlama Sulama Makinesi Alınması

Güneş Enerjili Sulama Sistemleri Kurulması

Hibe Desteği Oranı

Tebliğ kapsamında kabul edilen başvurularda, hibe sözleşmesinde belirlenen hibeye esas mal alım tutarının KDV hariç yüzde 50'sine hibe yoluyla destek verilir. Hibe başvuru formunda belirtilen hibeye esas mal alım tutarının, başvuru değerlendirme aşamasında tespit edilen referans fiyatlar içinde kalan kısmı, hibe sözleşmesinde hibeye esas mal alım tutarı olarak belirlenir. Referans fiyatları aşan kısmı ise referans fiyat farkı olarak belirlenir ve tamamı yatırımcı tarafından karşılanır.

Hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 100.000.-TL, tüzel kişiler için 200.000.-TL'yi geçemez. Mal alım bedellerinin, bu miktarları aşması durumunda aşan kısım yatırımcı tarafından ayni katkı olarak karşılanır.

Başvuracak kişi ve kuruluşlar ve Aranacak Özellikler

Bakanlık tarafından oluşturulan güncel çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı olmak şartıyla gerçek ve tüzel kişiler yukarıda belirtilen yatırım konularından sadece bir tanesi için tek bir parsele başvuru yapabilir.

Gerçek kişiler ile Türk Ticaret Kanununda tanımlanan kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler kendilerine ait arazilerde veya en az 3 yıl ve üzeri süreyle kiralama yaparak başvuru yapabilirler. Sulama kooperatifleri ve tarımsal kalkınma kooperatifleri de ana sözleşmelerinde tarımsal üretim yapabileceklerinin yer alması şartıyla, kendilerine ait arazilerde veya kamu arazilerinden on yıl ve üzeri kiralama yaparak tüzel kişilik olarak başvuru yapabilirler.

2016 yılı dahil olmak üzere son beş yıllık dönemde yürürlüğe giren T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliğleri kapsamında modern basınçlı sulama kredilendirme konularından yararlananlar kredilendirmeye konu olan aynı parsel için hibe başvurusu yapamazlar.

Program kapsamında daha önce hibe desteğinden yararlananlar, bu Tebliğ kapsamında aynı yatırım konusunda başvuru yapamazlar. Ancak, farklı parsel için farklı yatırım konusunda başvuru yapabilirler.

Kaynak: Edirne Tarım İl Müdürlüğü