Batman Valiliği, İl Müdürlüğümüz, Batman Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Sen Tarım ve Umman Tarımın işbirliğiyle "Sürü Yönetimi ve Buzağı Ölümleri" konulu seminer düzenlendi.

Seminerde bir konuşma yapan Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Kıyas, şunları kaydetti: "Son yıllarda ülkemizde gittikçe artan et ihtiyacına binaen, bakanlığımızca birtakım tedbirler alınmaya çalışılmaktadır. Bu tedbirler çerçevesinde 2018 yılı, buzağı yılı ilan edilmiştir. Ülkemizin et ve süt ihtiyacını karşılamak ve sürdürülebilir bir politika oluşturmak ancak yeterli buzağı üretimi ile mümkündür.

BATMAN'DA BUZAĞI ÖLÜMLERİ YÜZDE 15'LERDE

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de buzağı kayıpları oldukça önemli bir sorun teşkil etmektedir. Ciddi bir ekonomik kayba sebep olmaktadır. Bilimsel olarak buzağı ölümleri yüzde 5'in altında olduğu zaman o işletme "Run Table" olarak değerlendirilmektedir. İlimizde de bu oran yüzde 15 civarı seyretmektedir.

250 BİN BUZAĞIYI KURTARABİLİRİZ

Türkiye de yaklaşık olarak 14 milyon hayvan potansiyeli var. Biz kaba hesapla 5 milyon ineğin doğumunu hesapladığımızda, yaklaşık yüzde 5 buzağı ölüm oranını azaltırsak, 250 bin buzağı demektir. Bu 250 bin buzağıda ülkemizin ithal ettiği hayvanın neredeyse yarısını karşılamaktadır. Rakamlar bu kadar ciddi olunca, bakanlığımızda bu konuda buzağı ölümlerini azaltmak için birtakım tedbirler almaya başladı.

BATMAN'DA 97 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN VAR

İl müdürlüğü olarak da bizde yaptığımız çalışmalara bağlı olarak, birtakım yeni çalışmalara yönelmek mecburiyetindeyiz. İlimizde yaklaşık 97 bin büyükbaş hayvan mevcut. Her yıl düzenli olarak yetiştiricilerimize koruyucu hekimlik hizmetleri vermekteyiz. Koruyucu hekimlik çalışmaları yanında buzağı ölümlerini azaltmaya dönük eğitim yayım çalışmaları, sürü yönetimi gibi birtakım faaliyetler yürütmekteyiz. Bu kapsamda ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde tüm hayvanlarımıza şap aşısı, doğan her dişiye brucella aşısı yapılmaktadır. Ayrıca yılda bir defa tüm büyükbaş hayvanlarımıza LSD aşısı yapılmaktadır."

TARIMDANHABER