Gazetemerhaba.com'dan Semra Aman Akyürek'in haberine göre, Balıkesir'de süt üreticileri radikal bir karar aldı. HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, süt üreticilerinin YÖRSAN'dan 4 aydır paralarını alamadıklarını belirterek, şunları kaydetti: “Radikal bir çözüm için aldığımız karar ile YÖRSAN firmasına kararı tebliğ edeceğiz. Bize 1 Eylül Perşembe gününe kadar içerideki 4 aylık alacağımızın 3 ayını hesabımıza Kooperatif hesaplarına yatır diyeceğiz. Yaklaşık 7,5 milyon civarında bir paradan bahsediyoruz. Yatırmadığı takdirde Cuma günü YÖRSAN önünde süt dökme eylemi ve basın açıklamasını gerçekleştireceğiz" dedi.

BALIKESİR'DEN TÜRKİYE'YE YAYILACAK

Balıkesir HAYKOOP üreticilerin alın teri için, üreticilerle el ele verdi. Süt paralarını yaklaşık 4 aydır alamayan üreticiler, "Ramazan Bayramını parasız geçirdik. Bu bayramı parasız geçirmek istemiyoruz" diyor. Üretici Balıkesir'den başlayacak ve 81 ile yayılacak eylemin hazırlığını yapıyor.

Yeniköy merkez kooperatifinden Şeref Güçkan, "Süt paralarını alamıyoruz. 4 ay olacak. Yem, saman, silaj alamıyoruz. Yine bir bayram geliyor çoluk çocuk yırtık ayakkabı ile geziyor. Yine para yok!"

SİSTEM TIKANDI!

HAYKOOP dün yeni binasında olağanüstü toplandı. HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, üreticileri dinledi acil çözüm için büyük eylem hazırlığına kapıları araladı.

TEK DUYDUĞUMUZ HAFTAYA!

İsa Şahin Dikkonak kooperatifin yönetim kurulu başkanıyım. Yaklaşık 4 aydır paramızı alamıyoruz. Büyük sıkıntı içindeyiz. Vergi borcumuzu ödeyemiyoruz. Ödeyemediğimiz için Vergi icra gönderiyor. Ramazanı parasız geçirdik. Kurban geliyor para hala yok. Yörsan yetkililerinden sürekli duyduğumuz tek şey 'Haftaya bu haftalar bitmiyor. Tükeniyoruz. Bir olup bir hareket etmenin kararını biz aldık. Tebliğ edildikten sonra hukuki yollardan hakkımızı arayacak ve eylemlerimizi büyüteceğiz.

PARAN YATACAK DENİYOR AMA PARA YOK!

Bigadiç Balatlı mahallesinden Remzi Dalgıç, Yörsan bana Paran yatacak dedi. Akşama kadar bankada bekledim. Akşama doğru 17:30'da telefon geldi. Bu hafta para yok. Haftaya kaldı dendi. Ben 4 haftadır aynı şeyi yaşıyorum. Umudumuz Haykoop Başkanı Faruk Özen. Biliyorum ki eylemci bir ruh gerek. Paramızı alamıyoruz.

BIÇAK KEMİĞE DAYANDI!

Mustafa Bey Hamzacık Tarımsal Kooperatif Başkanıyım. 1994 yılından buyana Yörsan ile çalışıyoruz. 2014'te dediler ki; 'Yörsan Abraaj grubuna satıldı' Bizde dedik ki; Yörsan'ı Yörsan yapan biziz. Yörsan bizim firmamız. Bu firmayı markayı üretici olarak biz yarattık. Mağdur olmamıza rağmen firmanın arkasında hep durduk ama üretici olarak artık bıçak kemiğe dayandı ve biz dayanamıyoruz. Bundan sonra sohbetlerle değil de demokratik ortamlarda hakkımızı aramaya devam edeceğiz.

PİYASAYI KİLİTLEYEN SİSTEME DUR!

HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, "Gidişata dur demek gerekiyor. Sistem bu şekilde giderse kilitlenecek. HAYKOOP olarak, Üretici ve firma arasında biz bir köprü olduk. Bunu da piyasa gerçeklerini göz ardı etmeden, Sütün pazarlanması ayağındaki rolümüzü üstleniyoruz. Ancak içeride üreticinin neredeyse 4 aylık alacaklarının duruyor olması piyasayı kilitliyor" dedi.

Özen yaptığı B.MERHABA'YA yaptığı açıklamada, süt paralarından üreticinin olduğu kadar piyasanın da hakkı var. Esnafında hakkı var. Köylerde insanlar bakkaldan alışveriş edemez duruma geldi. Ceplerinde çay parası yok denecek duruma geldi. En önemlisi hayvanlarına bakım yapan veteriner hekimler, bu konudan sıkıntılılar. İlaç sıkıntıları var. Esnaf ile bayram üzeri alışveriş yapacaklar ama paraları yok. Yem konusunda hayvanlarına yem yedirecek yem yok ve burada bir tehlike var üretici diyor ki; Nasılsa ben senin paranı alamıyorum hiç olmazsa bana maliyetin olmasın diyerek beslemesinden kısıtlamaya gitmeye başladı. Buda çok ciddi bir tehlike. Uzun vadede hayvanın karaciğerlerini bu hareket bitiriyor. Yemden feragat etme. İleride bu hayvandan sağlıklı verim alamayacak belki bir yıl sonra ıskartaya çıkarak kesmek durumunda kalacak. Biz üretimin sağlıklı olarak ilerlemesi için firmaların tamamı ile sürekli bu konuları işliyoruz. Çiftçi yaşamalı ki sanayicide yaşamalı.

ALAMADIKLARI PARALARIN KDV'SİNİ ÖDEDİLER

HAYKOOP Başkanı Özen, "Bütün yük üreticinin üzerine yıkılmış durumda. İstiyoruz ki firmalar bu yükü çiftçinin üzerinden bir miktar kendi bünyelerine alsınlar. Bu konuda bir numarada gelen firma Yörsan. Çünkü yükü üreticiye yükleyen firma o. Yörsan'a süt veren 30 kooperatifimizden 24 tanesi buradaydı. Hepsinin derdi ortak ve sistem kilitlenmiş durumda. Kooperatifler devlete vergi ödeyemez duruma gelmiş. Düşünün Mayıs ayının faturasını kesmişler, oradan bir KDV oluşmuş ama KDV ödeyecek parada gelmemiş. Üstüne Haziran ayının faturasını kesmişler oda kalmış. Temmuzu kesmişler ve dün itibarı ile Temmuz ayının KDV'leri ödendi. Benim Kooperatiflerim Temmuzu bırakın Mayıs ve Haziranı da alamadılar. Alamadıkları paranın da KDV'lerini ödemek zorunda kaldılar. Süt paralarını alamayınca bu paraları nereden ödeyecekler? Başkanlar Devletle sıkıntı yaşamamak için kendi cebinden para ödüyor ve kendi çocuklarının rızkını da buraya yedirmiş oluyor.

SÜT KRİZİ EYLEMLERE DÖNÜŞECEK

HAYKOOP Başkanı Faruk Özen, "Radikal bir çözüm için aldığımız karar ile Yörsan firmasına kararı tebliğ edeceğiz. Bize 1 Eylül Perşembe gününe kadar içerideki 4 aylık alacağımızın 3 ayını hesabımıza Kooperatif hesaplarına yatır diyeceğiz. Yaklaşık 7,5 milyon civarında bir paradan bahsediyoruz. Yatırmadığı takdirde Cuma günü Yörsan önünde süt dökme eylemi ve basın açıklamasını gerçekleştireceğiz" dedi.

ÜRETİCİ PARASINI İSTİYOR!

Paralarını alabilmenin derdinde olan süt üreticileri kooperatifler 1 Eylül Perşembe gününe kadar paraların yatırılmasını bekleyecek. Ardından 5 Eylül Pazartesi sorun çözülmemişse tekrar paraların yatırılması için Yörsan'a mühlet vereceğiz. 6 Eylül de de bütün alacaklarımızı noter kanalı ile ihtar çekerek, yasal işlem başlatacağız. Noterde 32 günlük verilecek bir süre sonrasında paralarımız ödenmezse, icra takibi yoluyla kanun çerçevesinde paralarımızı alacağız. Bir sorumluluğumuz var: Amacımız piyasayı yıkmak değil aksine onarmak.

YIKMAK DEĞİL ONARMAK İSTİYORUZ

Özen konuşmasının devamında şunları belirtti: "Hiç kimse zararlı çıkmasın. Ayın 12 sinde bayram var. Bu paralar ödenmediği sürece bayramın bir anlamı kalmıyor. Ramazan bayramını parasız geçirdik. Kurbanı bari geçirmeyelim. Umarım Yörsan firması sağduyulu davranır. Bu bizim talep ettiğimiz paraları Perşembe'ye kadar kooperatif hesaplarına aktarır. Eylem yapmadan ilişkileri germeden bu sorunu inşallah çözeriz. Zira 2 senedir 3 aylık sürekli alacaklıyız. İki yılda bir defa bu ödemeyi yapması bize karşı doğal bir görev diye düşünüyorum. Aidiyet duygusu ile 2 yıldır bu firmaya düşünün süt veriyorsunuz. Geçmiş yılların hatırına yada düzelir diyerek 3 ay geriden sütünüzü veriyorsunuz. Yörsan'ın bunu da düşünüp; ' Kooppertifler bana seslerini çıkarmadan sütlerini veriyor buda benim görevim' diyerek paraları öder diye düşünüyoruz.Yoksa üreticinin sesi eylemlerle yayılacaktır"