Siyasi partilere yapılacak hazine yardımları, acı bir gerçeği gözler önüne serdi. Yılların birikimi olan devasa şeker fabrikaları, partilere verilecek Hazine yardımı kadar bile değer bulmadı. Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, erken seçim tarihinin belli olmasıyla birlikte 4 partiye yapılacak hazine yardımları acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Yozgat, Bor ve Kırşehir Şeker fabrikalarının satış fiyatları tek başlarına AK Parti'ye yapılacak hazine yardımını bile karşılamıyor. Yozgat Şeker Fabrikası 275 milyon liraya, Bor Şeker Fabrikası 336 milyon liraya ve Kırşehir Şeker Fabrikası ise 330 milyon liraya satılırken, sadece AK Parti'ye 2018 yılında 410 milyon lira hazine yardımı yapılacak. Bu rakamlar, devasa şeker fabrikalarının bayrak parasına satıldığını gösteriyor.

Diğer yandan Türkiye'nin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikaları, hiçbir stratejiye dayanmadan alelacele satış ihaleleri yapılırken, Özelleştirme İdaresi de 'kafasına göre' satış ilanına çıkıyor. Sözde herkes ihaleye katılabilsin diye 21 Şubat'ta çıkılan şartnamede tek tek satış yöntemini savunan Özelleştirme İdaresi, ihalesine teklif gelmeyen fabrikaları bu sefer 'paket' yaparak yeniden satışa çıkardı.

KAFAYA KOYDULAR FABRİKALAR NE OLURSA OLSUN SATILACAK!

Satışa çıkarılan 14 şeker fabrikasından 6 tanesinin ihalesi yapılırken, ihalesi yapılan Erzurum şeker fabrikası ise müşteri çıkmadığı için satılamamıştı. Erzincan ve Kastamonu şeker fabrikalarının ihale teklif verme süresi uzatılmıştı. Ancak sürenin uzatılmasına rağmen Erzincan şeker fabrikası için yine teklif gelmediği ortaya çıktı.

Özelleştirme İdaresi ihalesi yapıldığı halde satılmayan Erzurum Şeker Fabrikası ile ihalesine teklif gelmeyen Erzincan Şeker Fabrikasını birleştirerek satışa çıkardı. Özelleştirme İdaresi tarafından önceki gün yapılan ihale ilanında Erzincan Şeker Fabrikası ile Erzurum Şeker Fabrikası'nın bir arada satılacağı duyuruldu.

ÖZELLEŞTİRME YÜKSEK KURULU KARARI YOK

Özelleştirme İdaresi, 21 Şubat'ta yaptığı satış ilanında fabrikaların tek tek satılacağını duyurmuştu. Bunun için fabrikaların birleştirilerek satılabilmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararı olması gerekiyor. Ancak Erzurum ve Erzincan şeker fabrikaları için böyle bir kararın alındığına dair bir açıklama yapılmadı.

SATIŞTAKİ KEYFİLİK DİKKAT ÇEKİYOR

Türkiye'nin stratejik kuruluşlarının başında gelen şeker fabrikalarının hiçbir stratejiye dayanmadan alelacele satışa çıkarılması dikkat çekerken, ihale sürecinde yaşanan 'keyfilik' kafalarda soru işareti oluşturdu. Bilindiği üzere Özelleştirme İdaresi daha önce de ani bir kararla zeyilname yayınlayarak, bazı fabrikaların arazilerini düşürmüştü. Özelleştirme İdaresi'nin satılacak araziler için ihale şartnamesini açıkladıktan bir ay sonra zeyilname yayınlaması da fabrikaların alelacele satışa çıkarıldığını ortaya koymuştu.

İKİ FABRİKA NEDEN PAKET YAPILDI?

Erzurum ve Erzincan şeker fabrikalarına müşteri çıkmamasına rağmen ikisinin paket yapılarak yeniden satışa çıkarılması dikkat çekti. Özel sektörün söz konusu iki fabrikayı da ayrı ayrı alma imkanı varken, satış gerçekleşmediği gerekçesiyle birleştirilmesi manidar bulundu.

ERZİNCAN, ERZURUM'A BONUS MU VERİLECEK?

Başbakan Binali Yıldırım'ın memleketindeki Erzincan Şeker Fabrikası ile Erzurum Şeker Fabrikası'nın 'paket' yapılarak yeniden satışa çıkarılması ise dikkat çekti. Bilindiği üzere Erzurum Şeker Fabrikası'nın ihalesi 16 Nisan'da yapılmış ve iki firma katılmıştı. İki firma da 211 milyon liradan başlayan ihaleden çekilmişti. Erzurum Şeker Fabrikası'nın bu sefer Erzincan Şeker Fabrikası ile 'paket' yapılarak yeniden satışa çıkarılması 'Bonus' iddialarını gündeme getirdi.