Dünyanın en önemli örtü altı tarım fuarı Growtech 23-26 Kasım tarihleri arasında Antalya Anfaş Fuar Merkezi’nde yapıldı. Son günlerin en önemli sohbet konusu tarım, bu sefer sektörün gerçek paydaşları ve gerçek teknolojilerle Antalya’da ilgilileriyle buluştu.

ENDÜSTRİ EL ELE GROWTECH’TE

Kamu kurumlarının temsilcileri, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Sanayi ve Ticaret Odası, Antalya Ticaret Borsası, Gübre Üreticileri İthalatçıları ve İhracatçıları Derneği, Türkiye Tohumcular Birliği ve Alt Birlikler, Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Serkonder, Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği gibi sektörün tüm paydaşları Growtech’te bir araya geldi.

FUARIN GÖZDELERİ TEKNOLOJİ FİRMALARI

Fuarda en çok Doku kültürü, CRISPR, IOT, hidroponik tarım, tarım robotları, sensörler ve çeşitli biyoteknoloji ürünleri dikkatimi çekti. Hem sevindim hem de Türk tarımı adına umutlandım. Growtech Fuar Direktörü Engin Er, “fuara bu yıl Almanya ve Fransa ilk kez milli katılımcı olarak yer alırken, Hollanda, İspanya, Çin ve Güney Kore milli katılımla pavyon kurmaya devam etti” dedi. 140 ülkeden ziyaretçinin olması Antalya ve Growtech’in ne kadar aşama kaydettiğinin de göstergesi. Tarımsal verimlilikteki her iyileşme çiftçi gelirlerini artırırken, gıda fiyatlarının da düşmesine katkı sağlıyor.

Fuar boyunca sektörün önemli temsilcilerini dinleme, tarımın son günlerdeki sorun ve yeniliklerini konuşma fırsatımız oldu.  

FUARLAR İHRACATA AÇILAN GİZLİ KAPILARDIR

“Fuarlar ihracata açılan gizli kapılardır” diyen Antalya Fuarcılık İşletme Yatırım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bıdı’nın ne demek istediğini stantlardaki ürünlere bakarken anladım. Tohumcuların ürettiği tohumlardan elde ettikleri ürünler oldukça büyük, çoğu Türkiye pazarından çok dünya pazarları için. Bu bağlamda fuarı gezerken insan kendini Türkiye’de olduğunu unutuveriyor.

SÜS BİTKİLERİNDE KDV % 8’E DÜŞÜRÜLSÜN

Türkiye Tohumcular Birliği ve SÜSBİR Başkanı Savaş Akcan, “yeşil ekonomiye uyum çerçevesinde süs bitkilerinde KDV oranının %18’den % 8’e düşürülmesi talebini” tekrarladı. TÜRKTOB’un yaptıklarıyla tohumculuk son yılarda çok gelişti.

TARIMSAL KARBON AYAK İZİ

Antalya Ticaret Borsa Başkanı Ali Çandır, ihracatı geliştirebilmemiz için “Yeşil Mutabakat” kapsamında geliştirdikleri “Tarımsal Karbon ayak İzi Hesaplama” yazılımından bahsederek, “ürün gamını gelecekte küresel rekabet avantajı sağlanabilecek, yoğun arge gerektiren tohumculuk, fide üretimi ve sera teknolojilerine yapmamız gerektiğini” ifade etti.

ÜLKE SERACILIK MARKA DEĞERİ

Growtech’in önemli başlıklarından biri olan sera teknolojileri. Sera Konstrüksiyon Donanım ve Ekipman Üreticileri ve İhracatçıları (SERKONDER) Başkanı Halil Kozan, “Growtech; Avrupa, Orta Asya, Afrika, Rusya gibi ülkelerden çok sayıda farklı firma profilini bir araya getirebilen ender oluşumlardan biridir” diyerek Growtech’in “ülke seracılık marka değerine” yaptığı katkıya dikkat çekti.

KEŞFET, BÜYÜT, KAZAN

Fuarın teması olan “Keşfet, Büyüt, Kazan” sloganı tüm stantlardaki ikili ilişkiler ve anlaşmalara yansıyarak yerli ve yabancı markaların yaptığı iş birliktelikleriyle desteklendi. Fuarda “Sera ve Teknolojileri”, “Sulama Sistemleri ve Teknolojileri”, “Tohumculuk”, “Bitki Besleme” ve “Bitki Koruma” gibi alanlardaki yeni teknoloji ve ürünler vardı. Uzun zamandır takip ettiğim en profesyonel fuarlardandı. Son yıllarda fuarlar yeni ürün ya da teknoloji geliştirmekten çok tanıdık ziyaretine ve eğlence amaçlı yapılırken Growtech 27 farklı ülkeden profesyonelin satış, inovasyon, işbirliği, ihracat gibi alanlarda yapılan verimli toplantı ve görüşmelerle ticaretteki canlılığa katkı sunmasıyla profesyonellerin de yüzünü güldürdü.

YEŞİL MUTABAKAT İÇİN GROWTECH

İklim değişikliği pek çok çevresel etkilerle ortaya çıkıyor. Küresel anlamda iklim krizinin getirdiği tehditlerden korunmak için Avrupa Birliği; kaynakların etkin kullanılacağı, rekabetçi ve çevre dostu yeni bir büyüme ve dönüşüm stratejisi belirledi. “Green Deal” yani “Yeşil Mutabakat”

2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarının sıfırlanması, ekonomik büyümenin devam etmesi, dezavantajlı coğrafya ve ülkelerin de iklim krizinden korunması başlıklarını kapsayan “Yeşil Mutabakat” pek çok alanda dönüşüm yapılmasını gerektiriyor. En büyük dönüşüm tarımda. Yeteri miktarda sağlıklı gıda üretmek ve çevreye zarar vermemek.

İki başlık Growtech fuarına damgasını vurdu. Fırsat ve tehditlere karşı bilimin ortaya koyduğu yeni teknoloji ve ürünler tarım endüstrisini bekleyen fırsat ve dönüşüm şansını da aslında bir kez daha ortaya koydu. Temiz ve döngüsel ekonomide tarımın payı hiç kuşkusuz çok büyük. Kaynakların verimli kullanılması, çevresel etkilerin planlanması, biyoçeşitliliğin korunması, karbon salınımın azaltılması tüm bu konuların tarım endüstrisi içindeki karşılığı olan teknolojiler Growtech’e damga vurdu.

Biyoteknoloji doku transferi, yapay zeka, sensörler konusunda çalışan firmalar fuar kapsamında ürün ve teknolojilerini sergilediler, bilimin ürettiği bilgileri ürüne dönüşmüş halde elle tutmak hem sektöre hem de geleceğe inancımızı yineledi.

GROWTECH SEKTÖRÜ BULUŞTURUYOR

Dünyadan olduğu gibi Türkiye’nin dört bir tarafından gelen çiftçilerin de fuardaki teknolojilere ve ürünlere oldukça ilgili olmasıydı. Tohum, toprak bakım, bitki koruma/ besleme, sulama, fide gibi alanlarda stant açmış markalara yoğun ilgi vardı. İklim kriziyle mücadele eden ve girdi maliyetlerini düşürmeye çalışan çiftçilerin ortak paydası verimliliği artırmak, değer katmak için teknoloji kullanımının gerekliliğine inanmış olmaları. Çiftçi Antalya’da tarım bilimin en kıymetli paydaşı olan bilim insanlarına, inovasyona ve teknolojiye sahip çıktı.

GROWTECH ARTIK BİR MARKA

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği  (BAİB) Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu Growtech fuar Haber’e yaptığı açıklamada; “BAİB olarak düzenlediğimiz “alım heyeti programı” ile fuara gelen yapancı sektör temsilcileriyle üye firmalarımızı aynı masada buluşturup, bayilik, satış, distribütörlük gibi konularda işbirliği yapılmasını sağlıyoruz. BAİB olarak 2023 hedefimiz 3 milyar dolarlık ihracat. Rusya Ukrayna savaşı, COVİT ve Çin’de yaşanan sorunlar nedeniyle 2022 zor geçse de 2023’ten umutluyuz tarımın kalbi Kasım’da Antalya’da atmakta” dedi.

GROWTECH AKLI

Son yıllarda özel sektörün en büyük problemlerinden biri ARGE’ye bütçe ayıramamak, Tarım ARGE’nin çok önemli olduğu sektörlerin başında geliyor. Fuarın en sevindirici yanlarından biri hemen hemen her stantta iş birliği yapmış, teknoloji ve ürün geliştirmiş bilim insanlarının olmasıydı. Türk tarımı pek çok farklı sektörün aksine üniversiteler ve hocalarla işbirliği içinde. İklim krizinden tarımı koruyacak, verimi artıracak yeni teknoloji ve inovasyonun peşinde. Ziraat Fakülteleri, Mühendislik Fakülteleri, Tıp, Mikro biyoloji, Moleküler Biyoloji daha pek çok disiplinden uzman, tarım için ürettikleri akıl ve bilim ile Antalya’daydı. İşte bu yüzden “aklım, Growtech’te üretilen devasa akıl, bilim ve yeniliklerde” kaldı.

HERKES GROWTECH’TE

Tarımın son yıllarda popülerleşmesinden kaynaklı yatırımlar hız kazansa da gerçek tarım endüstrisi hala istenilen desteği göremiyor. Bankalar, Sivil toplum Kuruluşları, Vakıflar hatta Hükümet bile çoğu zaman tarıma destek adı altında küçük çaplı, endüstride karşılığı olmayan girişimleri destekliyor. Gerçek tarım endüstrisi Antalya’da gövde gösterisinde bulundu, tarıma yatırım yapmak isteyenlerin görmelerini isterdim.

TARIMIN YENİ FIRSATLARI

Tüketim alışkanlıkları, tarımsal üretimin çevresel etkileri, gezegenin geleceğini tehdit ederken firmalar geliştirdikleri yeni teknolojilerle tarımın önündeki fırsatları anlamamızı sağladı.

START UP’LARDAN TARIMA İLGİ

Fuarda birçok türde katılımcı vardı. Yeni nesil tarım “start up” örneklerinden tutun da tarıma yatırım yapmış devasa holdinglerin stantları oldukça ilgi çekiciydi. Tarımın paydaşları temsilcileriyle birlikte fuar boyunca yapılan çeşitli oturumlarda bilgi ve deneyim aktarımı yapmayı ihmal etmedi.

TARIMIN SUYUNA FARKINDALIK

Growtech sektörün tüm paydaşlarını aynı çatı altında toplamada oldukça başarılı. Basınçlı Sulama Sanayicileri Derneği (BASUSAD) Başkanı Rahmi Çakarız, “yeryüzündeki kullanılabilir suyun dörtte üçü tarımda kullanılıyor. Onun da yarısı yanlış teknoloji nedeniyle israf ediliyor” diyerek, fuarın modern sulama tekniklerinin tanıtımına sağladığı katkıya dikkat çekti.  Su milli ve stratejik bir mesele, gelişmiş ülkeler yıllardır su kotası koyuyor, modern sulama tekniklerini teşvik ediyor. Su Şurası’nın üzerinden yıllar geçti, Türk tarımında sulamanın hala % 75’den fazlası vahşi sulama ile yapılıyor.

İNOVASYON ÖDÜLLERİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile gerçekleştirilen “ATSO Growtech Tarım İnovasyon Ödülleri” sahiplerini buldu.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ali Bahar; “Dijital Tarım akademisi” kurma projelerinden de bahsetti. Bahar, gelecek 100 yılda iklim değişikliği ekseninde “Antalya Ürün Deseni” çalışacaklarını ifade etti.

TÜRK TARIMI TİCARETİN ÇATLAKLARINI DOLDURABİLİR

Rusya Ukrayna savaşı ve iklim değişikliği ile birlikte ticaret yolları ve yeni ekonomi coğrafyaları değişiyor. Tüm dünya iklim krizinin olumsuz etkileriyle mücadele ederken kuzey ülkeleri artan güneşlenme süreleri ve yeni tarım topraklarıyla geleceğin şanslı tarım ülkeleri olabilir. Avrupa, enerji krizi nedeniyle gübre fabrikalarına kilit vurdu sera gazı salınımları nedeniyle katma değersiz tarım ürünlerini üretmekten vazgeçiyor. Dünyadaki gelişmeleri takip eden tarım sektörü, geliştirdiği yeni teknoloji ve ürünlerle dünya tarım ticaretinden alacağı payı artırmayı hedefliyor. Tüm bunları konuk olduğum stantlarda, dinlediğim konuşmalarda ve ürünlerde gördüm.

AKIL TUTULMASI DEĞİL AKIL BİRLEŞMESİ LAZIM

Fuarda birlikte dolaşma imkânı bulduğum Frankfurt School of Finance Management tarım direktörü ve meslektaşım İbrahim Oğuz’un şu tespiti çok önemliydi. “Bu fuarda gördüğümüz her şeyi üretim ve sürdürülebilirlik anlamında birleştirebilir ve bunu ortak akla indirgeyebilir isek bugün gıda sektöründe yaşadığımız ya da gelecek ile ilgili endişe duyduğumuz sorunların kendiliğinden ortadan kalktığını görebiliriz”

GROWTECH’TE TARIM AKLINI GÖRDÜM

İnovasyon, teknoloji, onlarca farklı pazar, fuara inanmış sektör paydaşları, bilim insanları, profesyonellik, çaba ve umut. Tüm bunları Growtech’te Antalya’da gördüm. Antalya tarımı farklıdır, güçlü, iradeli ve akılcıdır, bir daha gördüm, bir daha inandım.

Özetle; Türk tarımında pek çok olumsuz gelişme, strateji eksikliği, plansızlığa rağmen, Antalya’da “tarım aklı” “akıllı tarım” dayanışma ve çiftçi ilgisi gördüm, katkı sunanların eline, emeğine sağlık.