Geçen hafta “tarım diplomasisi” çok önemli günler yaşadı. Yaşananlara bakıldığında yüzyılın en önemli tarım diplomasisi olduğunu göreceğiz.

Rusya dünyayı tahıl ile nasıl dize getiriyor bakalım mı?

Öncelikle gelişmelere kısaca bakalım.

Tarımla ilgili kurum – kuruluşlar ardı sıra açıklamalar yaptılar.

Önce Dünya Bankası Başkanı David Malpass, “dünyada herkesi besleyecek kadar gıdanın olduğunu, küresel stokların tarihsel standartlara göre çok olduğunu ancak gıdayı ihtiyaç duyulan yere ulaştırmak için bir paylaşım ve satış süreci olması gerektiğini ifade etti.

Özetle “aslında gıda var ama paylaşmıyoruz gerçeğini” kabul etti. 

DÜNYADAKİ GIDA SORUNUNU UKRAYNA VE RUSYA ÇÖZEBİLİR

Arkasından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres; “Ukrayna Rusya savaşı nedeniyle küresel gıda fiyatları geçen yılın aynı ayına göre % 30 daha yüksek” diyerek; Ukrayna ve Rusya yeniden gıda ihracatı yapmalı, aynı zamanda Beyaz Rusya ve Rusya tarafından üretilen gübrenin de küresel pazara entegre edilmesi gerekliliğine dikkat çekti.

Guterres; “Ukrayna’nın elinde 20 milyon ton stokta buğday var. Serbest bırakılırsa hasat öncesi dünya buğday piyasalarını rahatlatabilir” diyerek Ukrayna buğdayına da Rusya’ya uygulanan yaptırımlara da çözüm getirmek istediğini gösterdi. 

DÜNYA BANKASI GIDA İÇİN YARDIM EDECEĞİZ 

Tüm bunlar yaşanırken; Dünya Bankası Grubu Başkanı Daviz Malpass boş durmadı, “önümüzdeki 15 ay için 12 milyar dolarlık projeler için ülkelerle ortak çalışmalara başladık dedi.

Projeler yüksek fiyatların etkisini azaltmak, sosyal koruma ve sulama projelerini destekleme konularını içeriyor.

Önümüzdeki dönemde gıda güvensizliğini gidermek için 30 milyar dolarlık fon yaratılacağını söyleyen Malpass; ilgili fonların, üreticileri, korumasız haneleri, gıda sistemlerini artan risklere karşı korumak için kullanılacak dedi.

YOKSUL ÜLKELER AÇLIKTAN ÖLECEK 

Açıklamalar; 26 Afrika ülkesinin Ukrayna ve Rusya buğdayına erişememekten kaynaklı yeniden borç almak zorunda kalacağı ve iflas edip açlıktan ölümlerin artacağı endişesiyle desteklendi. 

HİNDİSTAN ÖNCE BUĞDAY SATACAĞIZ DEDİ SONRA VAZGEÇTİ

Tam bu sırada dünyanın en büyük buğday üreticisi Hindistan buğday ihracatına yeşil ışık yaktığını açıklamasının üzerinden 24 saat geçmeden kuraklığı gerekçe gösterip buğday ihracatına yasak getirdi. Zira Hindistan’ın buğdayı gerek kimyasal kalıntılar gerekse kalite problemleri sebebiyle istenilen bir buğday değil.

BUĞDAYIN BARONLARINDAN TARIM LOBİSİ 

SON 8 HASAT 

Hafta boyu konunun muhatapları çeşitli açıklamalarla aynı komploya hizmet edercesine ateşe körükle gittiler. Bir anda tüm dünyada, sosyal medyada basında son 8 hasadın yaşandığını konuştu durdu. Pandemi kadar olmasa da un stoklamaya çoktan başlandı. Zamanı gelince yüksek fiyattan satılacak. 

10 HAFTALIK BUĞDAY KALDI YOKSULLAR ÖLECEK

Tüm açıklamaları taçlandıran altın vuruşu yapan açıklama araştırma şirketi Gro Intelligence CEO'su Sara Menker'den geldi. “dünyada 10 haftalık tüketime yetecek kadar buğday stoku kaldı” Bu cümle her şeyi açıklıyordu. 

Başka çaresi yok Rusya’dan buğday alacağız, yoksul ülkeleri gıda ile kendimize bağımlı hale getireceğiz. Dünya tarımına yön verenler, gıda ile dünyayı yönetiyorlar.

Sizce tüm bu süreci kim yönetti.

a. Tohuma, kimyasallara, gıdaya hükmeden beş büyükler mi?

b. Rusya’mı?

c. Tarımsal ürünlerle biyoyakıt üretenler mi?

d. Dünyayı yönetmek eli sopalı bekleyen korku simsarları mı?

e. Hepsi

Kim yapmış olabilir.

Binlerce yıllık gıda savaşları hortladı.

Yoksullara ölüm kapıda.

Napolyon’un dediği gibi “ordular mideleri üzerinde yürür” diyenler mi yoksa “mızrakla ülke alır buğdayla yurt edersin oğul” diyen Tapduk Emre’mi bu günleri gördü.

Tarımda güçlü değilseniz her spekülasyona hazır olun.

Gelişmelere üst perdeden, farkında olarak bakmak gerekiyor. Korku akıl katilidir. Gezegenin yoksul ülkeleri açlık korkusuyla yönetiliyor. 

Açıklamalar çelişki içerse de görünen köy kılavuz istemiyor. 

1. Rusya henüz buğday rekoltesini açıklamadı

2. Açlık, yokluk, buğday çanlarını çalarak Rusya’ya uygulanan gıda yaptırımlarının gevşetilmesini istiyorlar. 

3. Buğdayın fiyatıyla oynamak istiyorlar.

4. Yoksul ülkeleri gıda bağıyla göbekten bağlayarak tüm kaynaklarını sömürmek istiyorlar.

5. İnsanları açlık korkusuyla yönetip kararlarını manüple etmeye çalışıyorlar.

Bu liste uzar gider. 

Ezcümle; tüm güçler önemlidir, tarım hepsinden önemlidir. Her işi bırakın, en çok tarıma, tarım bilimine, tarım vatanseverliğine yatırım yapın…