Gaziantep'te 9. Tarım ve Tarım Teknolojileri Hayvancılık Fuarı'nın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, yıllarca daha fazla ürün için toprağa zehir verildiğini söyledi.

DÜNYADA TARIMA YÖNELİŞ ARTIYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba , dünyada tarıma yönelişin arttığına dikkat çekerek, dünyanın süper gücü konumundaki büyük devletlerin ambargo kararlarına rağmen tarım yapabilecekleri ülkelere yöneldiğini vurguladı. Tarım sektöründe de dünya ülkeleri arasında büyük bir rekabet olduğunu kaydeden Fakıbaba, "Dünyada tarıma yönelişin arttığı bir zamanda yaşıyoruz. İnsan neslinin devamı, dengeli sağlık ve yeterli bir beslenme için tarım olmazsa olmazımızdır. Sabah kahvaltımız Öğle yemeğimiz, akşam yemeğimiz. Büyümemiz üretici arkadaşlara bağlıdır. Onlar üretmezse, biz olmayız. Dünyada ülkeler arasında çok ciddi mücadeleler olmaktadır. Gerçekten müthiş mücadeleler var. Sudan'a gidiyorsun Vietnam orada, Çin orada, Amerika orada. Hani ambargo uyguluyordunuz değil mi? Menfaatiniz olunca hemen nasıl değişiyorsunuz. Sudan'ın o verimli topraklarını görünce hemen 'biz de buraya girelim' diyorsunuz. Hani ambargo uyguluyordunuz Ne oldu Somali'si Etiyopya'sı Çad'ı ne oldu. Yani burada müthiş bir yarış var. Avrupa Birliği'ne baktığımızda Sırbistan'a bakın, Bosna-Hersek'e, Ukrayna'ya bakın, hemen herkes orada. Niye herkes toprak alıyor? Gıdanın ne olduğunu çok iyi biliyorlar, küresel ısınmanın nerelere gideceğini de hesap ediyorlar. Bu bağlamda Biz özellikle sanayicilerimiz de inanıyoruz. Yapacak çok işimiz var biz yapmak zorundayız. En önemli mücadele konularında tarım, gıda, su ve enerji var. Büyük ve güçlü bir ülke olmak istiyorsak, bu üç stratejik sektörde önemli roller almak zorundayız. Bu yüzden öncelikle mevcut bu değerlerimize sahip çıkmalı sonrasında Ar-Ge ve yenilikçi anlayışla bu değerlerimizi geliştirmeliyiz" dedi.

TEKNOLOJİNİN ÖNEMİ

İnsanların gıdasız ve susuz yaşamayacağını hatırlatan Fakıbaba, teknolojinin ise söz sahibi olmada büyük önem teşkil ettiğini ifade etti. Fakıbaba, "Teknoloji bilimin teknik yönden ilerlemesidir. Günümüzde dünyada söz sahibi olmanın yolu araştırma, geliştirme ve inovasyondan geçmektedir. Ülkeler ürettiği bilgiye geliştirdiği teknoloji ve yenilikleri ölçüsünde dünyada söz sahibi olabilmektedir. Bilim ve teknoloji artık insan hayatının olmazsa olmazı haline gelmiştir. Eğitimden bilime sanayiden tarıma kadar pek çok alanda teknolojinin etkileri görülmektedir. Tarımsal üretimde de insan ve hayvan gücünden traktör gücüne geçiş teknoloji sayesinde olmuştur. Tarımdaki bu teknolojik gelişmelerin faydaları arasında gübre ve ilaç gibi kimyasal kullanımın azalması da vardır" dedi.

"TOPRAĞA ZEHİR VERDİK"

Bakan Fakıbaba, yıllarca daha fazla ürün için toprağa zehir verildiğini söyleyerek, "Maalesef bunun farkında olmadan yıllarca daha fazla ürün alabilmek için toprağımıza hep zehir verdik. Ne yazık ki halen devam ediyoruz. Hep şunu söyledim bir çiftçi kardeşlerimizi hep bilgi ile buluşturmamız lazım. Çok gübre vermenin çok faydalı olmadığını görüyoruz. İşte Rize'ye gidiyorsunuz, çay bahçelerine bakıyorsunuz. Artık çay bahçeleri tamamen betonlaşmış ve bu sene 10 kilogram, önümüzdeki sene 15, 20, 25 kilogram gübre atıyorsunuz ve aynı neticeyi elde edemiyorsunuz" ifadelerini kullandı.

TARIMDANHABER