TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, 1 Mayıs 2015 tarihinde Gökhöyük İşletmemizde incelemelerde bulundu.

Toplam 25.318 dekar ve 20.316 dekar kültüraltı arazi varlığı olan işletmede ekilişleri gezen Genel Müdür, yağışların iyi gitmesi nedeniyle olumlu seyreden bitki çıkışları hakkında İşletme Müdüründen bilgi aldı.

Bu sezon 8.657 dekar buğday, 784 dekar tohumluk Macar fiğ ve 1325 dekar tohumluk yonca ekimi gerçekleştirilen işletmede ayrıca 1095 dekar alanda nohut ve 1365 dekar alanda da dane mısır üretimi planlanıyor.

SERTİFİKALI TOHUM MERKEZİ OLACAK

Sulama yatırımlarının DSİ projesine paralel olarak devam ettiği işletmede, yatırımların tamamlanması ile kültüraltı arazinin tamamı sulamaya açılacak. Bu kapsamda yürütülen çalışmalar çerçevesinde, DSİ'nin Geldingen ovası sulama projesi kapsamında Çekerek Çayı sulama barajından alınacak su ile İşletme kültüraltı arazisinin tamamının sulanması hedefleniyor. Proje kapsamında işletmede 7.211 metresi CTP, 27.006, metresi HDPE boru olmak üzere döşenmesi planlanan toplam 34.216 metre sulama borusunun, 24.000 metre HDPE ve 5491 metre CTP boru döşeme imalatı tamamlandı. Sistemin tüm sanat yapılarıyla beraber bu yıl Ağustos ayı sonu itibarıyla bitirilmesi planlanıyor. DSİ'nin projeyi tamamlaması ile 2016 yılı sonunda araziye su verilmeye başlanacak. Bu süre boyunca ise Genel Müdürlükce Center Pivot sulama sisteminin kurulması tamamlanacak. Tüm alanların sulanması ile mevsime bağlı yağışın olumsuzlukları bertaraf edilerek hem birim alandan elde edilecek ürün miktarı arttırılacak, hem de farklı ürünlerin ekilişine fırsat bulunacak. Sonuçta geçtiğimiz sezon yaşanan kuraklığa bağlı olarak bitkisel üretimde beklediği başarıyı yakalayamayan işletme, bu sayede İç Anadolu Bölgesinde önemli bir sertifikalı tohumluk merkezi haline gelecek.

Bitkisel üretimde gerçekleştirdiği incelemelerin ardından kuzu doğumları tamamlanan işletmenin koyunculuk tesislerini gezen Genel Müdür, işletme yetkililerinden hayvancılık konusunda detaylı bilgiler aldı.

İşletme % 75 Sakız %25 Karayaka kanı taşıyan ve tescilli bir ırk olan Bafra koyunlarına ülkenin her bölgesinden gelen yoğun talepleri karşılamaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bugün itibarıyla 1.346 baş ana koyun olmak üzere toplam 4.760 baş Bafra ırkı koyun varlığı bulunan işletmede bu sezon, %185 ikizlik oranı ile 2150 baş kuzu doğumu gerçekleşti. Yıl sonuna kadar ana kadronun 2.000 başa çıkarılması hedefleniyor.

İncelemelerinin ardından İşletme yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda özellikle sulama yatırımlarının önemine vurgu yapan Genel Müdür, DSİ'nin çalışmalarına paralel olarak gerekenlerin vakit kaybetmeden yapılması talimatını verdi. Bu sayede İşletmenin hem koyunculukta, hem de tohumculukta bölge için muazzam bir merkez haline geleceğini ve çiftçinin taleplerine daha etkin cevap verebileceğini ifade eden Genel Müdür, daha sonra işletmeden ayrıldı.