Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ülkesel çapta yürütülen “Halk Elinde Koyun-Keçi Islahı Projesi"yle yetiştiricilerin elinde bulunan hayvanlar ıslah ediliyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, koyun ve keçilerin et, süt, yapağı ve döl verimlerinin arttırılması, ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli damızlıkların iç kaynaklardan karşılanması, yetiştiricilerin örgütlü bir yapıya kavuşturulması ve bilinçli bir hayvancılık yapılmasını amaçlayan projeye yetiştiricilerden yoğun talep geldiği belirtildi.

2005 yılında Akkaraman koyunu ve Ankara keçisiyle Konya ve Ankara'da pilot olarak başlayan proje, 2014 yılı sonunda 28 ırk, 59 il, 6 bin yetiştirici ve 1 milyon baş koyun-keçi sayısına ulaştı. Bakanlığın üniversiteler ve damızlık koyun-keçi yetiştiricileri birliğiyle işbirliği yaptığı projede toplam 148 teknik eleman görev alıyor.

YETİŞTİRİCİLERİN GELİRLERİ ARTTI

Uygulanan ıslah projesinden elde edilen verilere göre, koyun ve keçilerin canlı ağırlıkları ortalama 4-5 kilogram, yavruların doğum ağırlıkları ise 0,6 ile 1 kilogram arasında arttı. Hayvanların ikiz doğum oranının yüzde 13 artış gösterdiği projede, İvesi ırkı koyunların süt verimi de 80 kilogramdan 120 kilograma yükseldi.

Projede şu ana kadar 60 bin nitelikli damızlık koç ve teke elde edilirken, bu damızlıkları daha yüksek fiyattan satma imkanı bulan üreticilerin ekonomik gelirlerinde artış kaydedildi. Kasaplık kuzuların kesim ağırlığına ulaşma süresini yaklaşık bir ay erkene çeken projeyle, üreticilerde kayıt tutma bilinci de oluşturuluyor.

HAYVAN BAŞINA 200 LİRAYA KADAR DESTEK

Bakanlık, proje kapsamında üreticilere hayvan başına destek de sağlıyor. 2005-2014 yılları arasında üreticilere toplam 144 milyon lira ödendi. 2015 yılında ise yetiştiricilere, projede bulunan hayvanları için hayvan başına 35 - 200 lira arasında değişen miktarlarda destek ödemesi yapılacak.