Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Diyarbakır'da tarım sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla toplantı öncesi yaptığı konuşmada, "Geçmişe dönük, nerede hata yaptık? Bunu da konuşmak gerekir. Sadece Urfalılar mı, Diyarbakırlılar mı ve Mardinliler mi kabahatli? Bizim devlet olarak hiç mi kabahatimiz olmadı? Onu da gözden geçirmemiz lazım." dedi.

Bir dizi temaslarda bulunmak için Diyarbakır'a gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba, tarım sektöründe faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi.

Bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Bakan Fakıbaba, Güneydoğunun bu ülkenin en önemli bölgesi olduğunu söyledi. Geçmişte sadece bölge insanının kabahatinin olmadığını belirterek, devletin de kabahatinin olduğunu dile getiren Fakıbaba, PKK'nin Kürtlerin hakkını savunmadığını ifade etti.

"DEVLET OLARAK BİZİM HİÇ Mİ KABAHATİMİZ OLMADI?"

Fakıbaba, "Bizim birlik ve beraberliğimiz o kadar önemli ki biz birlik ve beraberlik içerisinde samimi bir şekilde birbirimizi kucaklayacak olursak geçmişe dönük, nerede hata yaptık? Bunu da konuşmak gerekir. Sadece Urfalılar mı, Diyarbakırlılar mı ve Mardinliler mi kabahatli? Devlet olarak bizim hiç mi kabahatimiz olmadı? Onu da gözden geçirmemiz lazım. Samimi bir şekilde şu zor dönemi geçerken hep birlikte olmamız lazımdır. Bu güzel vatan hepimizindir. Bizim kardeşliğimizi bozacak hedef, nereden gelirse gelsin, kim olursa olsun, o hedefi başlarına yıkacağımızı bilmeleri gerekir." dedi.

'Diyarbakır öyle damgalandı ki Türkiye'nin damgası olmadı sanki terörün damgası sahibi haline geldi.' diyen Fakıbaba, şöyle devam etti: "Oysa Diyarbakırlılar bunu hak ediyorlar mıydı? Mümkün değil. Ben Diyarbakırlıları tanıyorum. Mert insanlar, vatanına bağlı, namuslu ve dürüst insanlardır. Demokratik ölçerli insanlar tabi konuşacaktır, problemleri tabii ki anlatacaktır. Bundan daha doğal bir şey olabilir mi? Ama bunu kalkıp da bahane ederek ve şimdi bahane oldu diye ortaya çıkıyorlar. Kimse Kürdün hakkını korumuyor. Hiç yalan söylemesinler. Şu anda piyon oldukları ortaya çıkmıştır."

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise "Diyarbakır; 35 bin kayıtlı çiftçisiyle bitkisel ve hayvansal üretimde 5 milyar TL'yi aşan yıllık, geri ve stratejik olarak baktığımızda kırmızı mercimekte Türkiye'nin 1'inci üretim bölgesi, buğdayda 3'üncü, pamukta 4'üncü, mısırda 7'nci sırada. Bir üretim merkezi ve yeryüzü cennetidir." dedi.

TARIMDANHABER