CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemi ile EXPO 2016'ya ilişkin soru önergesi vermişti.

Soru önergesini yanıtlayan Bakan Eker, usulsüzlük iddialarını pas geçerek, “Harcamalarla ilgili inceleme ve soruşturmalar devam ediyor" dedi.

EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri'nin sağlık sorunları nedeniyle görevinden istifa ettiğini ve kanuna uygun olarak yeni görevlendirmenin yapıldığını belirten Eker, EXPO'nun gelir ve giderleri konusunda ise bilgi vermedi. Eker, “Ajans gelir ve giderleri EXPO 2016 Antalya Kanunu'nun üçüncü bölüm dokuzuncu madde hükümleri doğrultusunda gerçekleşmektedir" demekle yetindi.

BAKANLIK SORUŞTURUYOR

Teknolojik donanım ve tanıtım malzemesi alımı ihalelerindeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruya ise Bakan Eker, EXPO Kanunu'nda “Bu kanun kapsamında yapılacak iş ve işlemler ve bunlarla ilgili harcamalar Bakanlık tarafından da denetlenebilir" hükmü bulunduğuna vurgu yaptı. Eker, “Bu hüküm çerçevesinde Ajans faaliyetleri Bakanlığımızın ilgili birimi tarafından denetlenmekte olup, inceleme ve soruşturmalar devam etmektedir" dedi.

ÇALIŞMALARA İLİŞKİN BİLGİ VERDİ

EXPO 2016 Antalya organizasyonu kapsamında sergi alanının düzenlenmesine yönelik olarak altyapı çalışmalarının tamamlandığını, üst yapı çalışmalarına başlandığını kaydeden Eker, “Sergi alanının düzenlenmesine yönelik çalışmaların 2015 yıl sonu itibariyle bitirilmesi planlanmış olup herhangi bir gecikmenin yaşanmaması için her türlü önlem alınmıştır" dedi.

MİLLETVEKİLİ ACAR: ŞEFFAF DEĞİL

Bakan Eker'in yanıtını değerlendiren Acar, “EXPO sadece AKP'nin değil, tüm Antalya'nın, tüm Türkiye'nin projesidir. Ancak tüm uyarılarımıza rağmen, EXPO için katılımcı bir yönetim anlayışı yerine, tamamen AKP iktidarının şekillendirdiği bir yapı oluşturuldu. Yaşanan sıkıntıların tüm sorumlusu AKP'dir. Uluslararası bir proje yürüyor ama kamuya hiçbir bilgi verilmiyor. Bu proje için ne gelir sağlandı, ne harcandı diye soruyoruz ama yanıt yok. İddiaların üstü örtülerek, bilgiler gizlenerek bir yere varılamaz. Şeffaflık sağlanırsa, hem işler düzgün yürür, her kes de işini doğru yapar. Tersi durumda ise sonuç fiyasko olur" dedi.