Eker, et tüketimine yönelik eleştirilere karşın şunları kaydetti: "Bizi bazen muhalefet partileri Avrupa'yla mukayese ediyor. 'Avrupa'da kişi başına şu kadar kırmızı et düşüyor' diyor. Tabii Avrupa'nın yediği etin yüzde 73'ü domuz eti, onu söylemiyorlar. Onu gizliyorlar. Bizde kişi başına yılda kayıtlı tüketim 13 kilo, Avrupa'da da 16 kilo. Aramızda 3 kilo var ama onun geliri benim gelirimden 3 kattan fazla. Bunu da hesaba katmak zorundayız."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğinin Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) binasında düzenlenen sektör toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2014 yılında hayvansal ürün ve hayvan ihracatı 2 milyar 100 milyon dolar olduğunu söyledi. Yörüklerin sıkıntılarını çok iyi bildiklerini ve onlara önemli destek verdiklerini ifade eden Bakan Eker, damızlık koyun ve keçi yetiştiricilerinin önemli bir üretici kitlesi olduğunun altını çizerek bu meslek grubunun kendi dönemlerinde özel desteklendiğini söyledi.

KÜÇÜKBAŞ HAYVAN SAYISI 42 MİLYONA ÇIKTI

Hayvancılığın gelişmesi için yapılan çalışmaları anlatan Bakan Eker, küçükbaş hayvan sayısının geçen yıl 42 milyona çıktığını bildirdi. Bakan Eker, sürü yönetimi elemanı yetiştirilmesi adına eğitim çalışması başlattıklarını anımsatarak, sürü ıslahı için de 2006'dan beri damızlık koç ve teke dağıtımı yaptıklarını belirtti. Hayvan yetiştiriciliğine faizsiz yatırım ve işletme kredi desteği verdiklerini vurgulayan Bakan Eker, "Bugüne kadar hayvancılık için 381 bin üretici 8,9 milyar lira faizsiz kredi aldı" dedi.

ŞEHİRLERDE DAHA FAZLA KOYUN, KEÇİ ETİ YENSİN

Konuşmasında Bakan Eker, bu yıl küçükbaş hayvanı sözleşmeli besicilik modeli içine aldıklarını ifade ederek, şöyle devam etti: "Yani şunu yapmaya çalışıyoruz, şehirlerde insanlar daha fazla koyun, keçi eti yesin. Bunu uygulamak durumundayız. Bizim, coğrafyamız, kültürümüz, bizim gıda ve beslenme kültürümüz, buna sahip çıkmak zorundayız. Bunun için de koyun eti ve sütünün tüketimini artırmamız lazım. Şehirlerde çocuklar evlerinin içinde koyun eti ve sütü tüketmiyorsa ne yapacağız? Bunun bir şekilde tedbirlerini alacağız, teşvik edeceğiz, öğreteceğiz."

ASKERİYEYE YÜZDE 10 KOTA KOYDUK

Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerine tedarikçilik yapan Et ve Süt Kurumuna kırmızı ette yüzde 10 küçükbaş et kotası koyduklarını aktaran Bakan Eker, bu düzenlemenin üretici için hayata geçirildiğini söyledi.Bakan Eker, kırsal kalkınma desteklerini anlatarak, Türkiye'nin süt üretiminin 8,5 milyon tondan 10,5 milyon tona, kırmızı et üretiminin de 420 bin tondan 1 milyon tona çıkartıldığını vurguladı.

HAYVANDA NET İHRACATÇIYIZ

Bakan Eker, cumhuriyet tarihinde ilk kez damızlık keçi ihracatı yapıldığını vurgulayarak, "Türkiye'nin 2014 yılında hayvansal ürün ve hayvan ihracatı 2 milyar 100 milyon dolar. Bunun dış ticaret fazlası da 1 milyar 600 milyon dolar. Yani Türkiye, dışarıdan aldığından 1 milyar 600 milyon dolar daha fazlasını dışarıya satıyor, yani net ihracatçıdır, ithalatçı değildir" diye konuştu.

POLİTİKALAR, PROJELER GELİŞTİRDİK

Göreve geldiklerinde Türkiye'nin 23 milyar dolar tarımsal hasılaya sahip olduğuna dikkati çeken Bakan Eker, şöyle devam etti: "23 milyar dolarla dünyanın 190 ülkesi arasında Türkiye, 12. sıradaydı, Avrupa'nın 28 ülkesi içinde de 4. sıradaydı. Avrupa'da önümüzde İtalya, Fransa, İspanya vardı, dünyada da bizim önümüzde 11 ülke vardı. Allah'ın iziyle biz üreticiyi de bildik onların ne istediğini, bu toprağın hikmetini bilgiyle, sevgiyle ele aldık, politikalar, projeler ürettik ve biz o 23 milyar doları 61 milyar dolara çıkarttık ve dünyanın artık 7'ncisiyiz, Avrupa'nın birincisiyiz. Bunu ben söylemiyorum, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda ve Tarım Teşkilatı, OECD söylüyor."

TÜRKİYE'YE BEREKET GETİRECEK

Bakan Eker, Türk çiftçisinin gıda üretimiyle 78 milyon vatandaşı, 35 milyon turisti ve ülkedeki 2 milyon Suriyeli'yi de doyurduğunu ve yılda 18 milyar dolar da ihracat yaptığını bildirdi. Türkiye'nin huzura ve barışa ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Eker, "Türkiye'de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 16 milyon küçükbaş hayvana yetecek mera var ama orada 8 milyon hayvan var. Terör sebebiyle o yaylalar kullanılamıyor. Biz, barışı tesis ettiğimizde o yaylaların tamamında hayvanlar otlar. Bu, Türkiye'ye bereket getirir" dedi. Bakan Eker, konuşmasının ardından üreticilerin sorularını cevapladı.

Mersin Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Akdoğan da nüfusa bağlı artan kırmızı et ihtiyacının giderilmesinde koyun ve keçi yetiştiriciliğinin önemli olduğunu kaydetti.

Bakan Eker, daha sonra Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın Mersin şubesini ziyaret etti Burada yaptığı konuşmada, vakfın birçok ilde bulunduğunu, cumhuriyet döneminde sadece Torosların eteğinde veya Toroslarda yaşayanlara mekan olmakla kalmadığını, aynı zamanda ülkenin dört bir yanından çeşitli vesilelerle buraya gelen bütün vatandaşların her birinin yurdu olduğunu belirtti. Mersin'de, Diyarbakır'dan da Şanlıurfa ve diğer illerden de çok sayıda vatandaş yaşadığını kaydeden Bakan Eker, "Hepimiz aynı zamanda kuşkusuz kendi kültürleri, örf ve adetleriyle bu şehrin değerlerine değer kattı" dedi.

Mersin gibi gelişen metropollerin, ekonomik anlamda hem kendi şehrin sakinlerine daha müreffeh bir hayat yaşatması hem bu insanların gelirlerinin artması adına gerekli alt yapı ve üst yapı hizmetlerini daha iyi bir noktaya taşımak için geçen 12 yıl içerisinde birçok projeyi hayata geçirdiklerini kaydeden Bakan Eker, bu projelerin çoğunun bitirildiğini, bir kısmının da devam ettiğini aktardı.