Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Bakanlığın sürekli ithalatla gündeme geldiğini ancak tarımda gerçekleşen 17 milyar dolarlık ihracatın ise hiç konuşulmadığını belirtti.

IPARD programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Mardin'de düzenlenen 'Ulusa Kırsal Ağ'ın (UKA) tanıtımına katılan Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, Türkiye'nin tarım ve gıdada gerçekleştirdiği ihracatın konuşulmadığını ancak Bakanlığın sürekli ithalatla gündeme gelmesine tepki gösterdi. “Buğday ithal ediyoruz ama geçen yıl 4 milyon ton un ihraç etmişiz. Ukrayna'dan buğday almışız, işlemişiz. Bunu Hollanda yaparken alkışlanıyor ama Türkiye yaptığı zaman eleştiriliyor” tepkisinde bulunan Özlü, şunları kaydetti:

“Tarım Bakanlığı olarak tarım sektörünün gelişmesi bağlamında sadece Tarım Bakanlığı değil bilindiği gibi bakanlığımız üç kelimden oluşuyor. Gıda, tarım ve hayvancılık. Sebze ve meyvede biz ülke olarak avantajı bir ülkeyiz. Bazı ürünlerde yetersizlik ithal ediyoruz. Pamuk ve yağlı tohumlar gibi. Ama bizim ihracat ettiğimiz ürünler konuşulmuyor.

NEDEN ET İTHAL EDİYORUZ?

Neden et ithal ediyoruz? Neden yem ithal ediyoruz? Onlar konuşuluyor. Biraz daha geniş açıdan baktığımız zaman her ülkenin avantajlı olduğu alanlar var. Bu bir ticarettir. Biz ticaret olarak baktığımız zaman 17 milyar dolar ticaretimiz, ihracatımız var. 12 Milyar dolar da ithalatımız var. Bu ithalatımızda da sözgelimi buğday ithal ediyoruz ama geçen yıl 4 milyon ton un ihraç etmişiz. Ukrayna'dan buğday almışız, işlemişiz. Bunu Hollanda yaparken alkışlanıyor. Türkiye yaptığı zaman eleştiriliyor. Hollanda'nın 90 Milyar dolar ihracatı var deniyor güzel ama 65 milyar dolarda ithalatı var."

TARIMDANHABER