Bakan Fakıbaba Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından Antalya'da bir otelde düzenlenen, Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Hayvan Hareketleri Kontrolü Programı 2017 Değerlendirme toplantısına katıldı.

2018 HAYVAN HASTALIKLARIYLA MÜCADELE YILI OLACAK

Fakıbaba, "Ülkemizde buzağı ölüm oranları ortalama yüzde 15 civarındadır. Bunu öncelikle yüzde 5'e, daha sonra daha aza indirmek bizim görevimiz. Biz bunu başarırız. Vatandaş diyor ki 'et ithalatı ne zaman duracak?' Bu ölümleri durduğumuz zaman duracak. 2018'i hayvan hastalıklarıyla mücadele ve buzağı ölüm oranlarını düşürme yılı olarak ilan ediyorum. Etkili hayvan çalışmaları yaparak buzağı ölümlerini sonlandırmak için çalışacağız. Sonlanır mı, sonlanmaz; ama yüzde 5'e düşürür müyüz, düşürürüz” diye konuştu.

750 BİN BUZAĞI ÖLÜYOR

Türkiye'de hayvancılığın problemlerini aşmak için alınacak tedbirlerin yüksek önem düzeyinde ele alınması gerektiğini belirtti. Bakan Fakıbaba, Türkiye'de yılda yaklaşık 750 bin buzağının öldüğünü, yüzde 15'ten yüzde 5'e düşmesi durumunda 500 bin buzağıdan kâr edileceğini bildirdi. Fakıbaba, "Biz bu 500 bin yavruyu kurtarabiliriz. O diyor 'bizden et alın', bu diyor 'bizden et alın.' Koca ülkeye yakışmıyor. Biz eğer 750 bin buzağı ölümünden 500 binini kurtaramıyorsak yazıklar olsun bize. 80 milyonun vebali var. Et ithalatını en kısa sürede sonlandıracağız. 'Nasıl olacak?' diye soruyorlar. Anne, bebek ölüm oranları nasıl düştüyse, buzağı ölüm oranları da düşecek." ifadesini kullandı.

31 ARALIKTA HAYVAN SAYISINI AÇIKLANACAK

İl il gidip sorunları yerinde göreceğini ve tek tek ilgileneceğini vurgulayan Fakıbaba, buna da Ardahan'dan başlayacağını dile getirdi. Hep beraber çok çalışacaklarını aktaran Fakıbaba, hayvan hareketlerinin takip edilmesi için önce hayvan sayısının bilinmesi gerektiğini, bu nedenle 31 Aralık'a kadar bütün hayvan sayılarının çıkarılacağını kaydetti.

TARIMDAN HABER