Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan memurlar.net'e gönderilen tekzip metninde, usulsüzlüğün olduğu fakat bakanlığın olaya el attığı dile getiriliyor. Tekzipte, “İddiaların soruşturulması için dönemin bakanı tarafından derhal müfettiş heyeti görevlendirilmiş, sorumlular hakkında görevden alma ve disiplin işlemi uygulanmıştır" ifadeleri ile usulsüzlüğü kabul eden bakanlık soruşturmanın devam ettiğini söylüyor.

Başkent, Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) yaşanan yolsuzluk ve usulsüzlüklerle çalkalanıyor. Memurlar.net'in yayımladığı haberi Bakanlık tekzip ederken usulsüzlüğü de itiraf etmiş oldu. Bakanlık'tan Memurlar.net'e gönderilen tekzip metninde, usulsüzlüğün yaşandığı fakat Bakanlığın olaya el attığı dile getiriliyor. Tekzipte yer alan, “İddiaların soruşturulması için dönemin Bakanı tarafından derhal müfettiş heyeti görevlendirilmiş, sorumlular hakkında görevden alma ve disiplin işlemi uygulanmıştır" ifadelerinden de anlaşıldığı üzere Bakanlık skandalı kabul ediyor.

Ankara, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) skandalı ile çalkalanıyor. Eski Bakan Eker döneminde AOÇ'nin sattığı keçi sütlerinde hile yapılarak inek sütü katıldığı ve kirli sütlerin pastörize süte dönüştürülerek piyasaya sürüldüğü ortaya çıktı. Memurlar.net sitesinde yer alan habere göre; AOÇ, hileli üretimden dolayı defalarca ceza yemesine rağmen hepsinin üzeri örtülmüş. Bakanlığa bağlı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nın 2015/5 sayılı raporu, Ankara gündemine bomba gibi düştü. Gıdada hile yapanları afişe eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kendi bünyesinde yaşananlara engel olamadığı sır gibi saklanan skandal raporla birlikte kamuoyuna sızdı.

İNEK SÜTÜNÜ KEÇİ SÜTÜ DİYE SATMIŞLAR!

Memurlar.net tarafından gündeme getirilen raporda, AOÇ'nin ürünlerinde yaptığı hilelerle ilgili şok tespitler dikkat çekti. Kamuoyundan saklanan Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı'nın skandal AOÇ raporuna göre; AOÇ, inek sütüyle keçi sütünü karıştırıp piyasaya sürmüş. Piyasada bulunan keçi sütlerinde ve keçi sütlü dondurmalarda inek sütü karışımı tespiti yapılmış. Keçi sütü, inek sütüne göre daha pahalı olduğu için bu yolla haksız kazanç elde edilmiş.

HALK SAĞLIĞI AYAKLAR ALTINA ALINMIŞ!

Söz konusu habere göre, skandallar bununla da bitmiyor. AOÇ, antibiyotikli, soda katılmış ve mikroorganizmalı süt almış. Bu şekilde tespitleri yapan personel baskı altına alınmış ve AOÇ müdürünün sözlü talimatıyla bu kirli sütler, pastörize süte dönüştürülerek piyasaya sürülmüş. AOÇ'nin, süt üretim yerleri yeterince hijyenik olmadığı gerekçesiyle, defalarca cezaya muhatap olmuş. Ancak buna rağmen üretim devam etmiş. Fabrikanın en önemli birimi olan süt girişi, krema ve analiz gibi yerlerde gıda mühendisleri yerine konu uzmanı olmayan ve fabrikanın asli personeli olmayan geçici işçiler istihdam edilmiş ve bu personele her denilen yaptırılmış.

8 MİLYON LİRALIK SÜTÜ KAÇIRMIŞLAR!

Haberde yer alan iddialara göre; AOÇ stoklarında ve ambarlarında bulunması gereken yüzbinlerce litrelik sütün ambarlarda bulunmadığı tespit edilmiş. Gayri resmi yollardan AOÇ fabrikası dışına çıkarılan süt miktarının 8 milyon TL tutarında olduğu belirlenmiş. Bunca hileli üretime rağmen AOÇ, zarar üstüne zarar yazmış. 2010 yılına kadar kâr eden AOÇ, bu tarihten sonra sürekli zarar açıklamış. AOÇ, 2011'de 2 milyon, 2012'de 7 milyon, 2013'de 10.7 milyon ve 2014'de ise 17 milyon lira zarar etmiş.

YÖNETCİLER LÜKS OTELLERDE KONAKLAMIŞ!

Öte yandan raporda, AOÇ yöneticilerinin ve yakınlarının lüks otellerde konakladığı ve otel giderlerinin ise iş alan firmalarca karşılandığı tespit edildi. Asıl skandal ise bu usulsüzlüklerin yaşandığı dönemde AOÇ Müdürü olan Ömer Bülent Arslan'ın, eski Bakan Mehdi Eker tarafından terfi ettirilerek Bakanlığın bütçesinin yönetildiği ve stratejik planların yapıldığı Strateji Geliştirme Başkanlığı'na getirilmesi oldu. Ancak usulsüzlükler ayyuka çıkınca Arslan, Eker tarafından geçtiğimiz aylarda görevinden alınmak zorunda kalınmıştı.



MİLLİ GAZETE / SADETTİN İNAN