Tarım ve Orman Bakanlığından, Ulusal Süt Konseyi’nden alınan ‘süte zam yok’ kararına günler sonra ilk açıklama geldi. Ulusal Süt Konseyi'nin kararının ardından Bakanlık, günlerdir çiğ süt fiyatlarıyla ilgili bir açıklama yapmamıştı. Yapılan açıklamada üreticinin aleyhine olan mevcut durum savunularak son 10 aylık dönemde çiğ süt/yem paritesinin ortalama 1.28 seviyesinde gerçekleştiği ileri sürüldü. 

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Ulusal Süt Konseyi 2019 yılı Ekim ayında yaptığı toplantıda 15 Kasım 2019’da geçerli olmak üzere 31 Aralık 2020 tarihine kadar çiğ sütün tavsiye fiyatını 2 lira 30 kuruş olarak belirlemişti. Bu fiyatla, sektör tarafından kabul edilen 1.30’luk çiğ süt/yem paritesi yaklaşık 1.50 seviyelerine ulaşmış oldu. 

BAKANLIK KENDİSİNİ BÖYLE SAVUNDU: ÇİĞ SÜT/YEM PARİTESİ ORTALAMA 1.28 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞTİ!

2020 yılının ilk 6 aylık döneminde ise çiğ süt/yem paritesi ortalama 1.35 olarak gerçekleşti. Son aylarda yaşanan maliyet artışlarına rağmen 10 aylık dönemde çiğ süt/yem paritesi ortalama 1.28 seviyelerinde gerçekleşti. 

PRİM DESTEKLERİYLE PARİTE ÜRETİCİNİN LEHİNE KORUNDU!

Pandemi süreci ve dünya piyasalarında yaşanan gelişmeler nedeniyle üreticilerin süt üretim maliyetlerinde yaşanan artışlardan etkilenmesini önlemek amacıyla Bakanlık Ekim, Kasım ve Aralık ayları çiğ süt destekleme prim miktarını 40 kuruşa çıkardı. Böylece çiğ süt/yem paritesinin 1.30 seviyelerinde kalması sağlanmış olacak.