Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin, Venezuela gezisinde; ‘Biz hayvanlarımıza pizzacıdan pizza, burgerciden burger ısmarlar gibi dışarıdan yem alıp, yediriyoruz’ sözleri gündeme damgasını vururken, geçtiğimiz hafta Bakanlıkta yapılan bir toplantıda Türkiye’nin hayvancılıkta yaşadığı yaman çelişki de gözler önü serildi. 

Pizza ve burger tartışmasının gölgesinde geçtiğimiz hafta Bakanlıkta yapılan toplantıda, bir tarafta ülkede yeterli hayvan olmadığı için 150 bin baş besilik hayvan ithalatı konuşulurken, diğer tarafta ihracat kapatıldığı için can çekişen küçükbaş hayvancılıkta ihracatın yeniden açılıp açılmaması masaya yatırıldı. Bakan Kirişçi’nin ‘ithalatçı Bakan’ olarak anılmak istemediği için 150 bin baş besilik hayvan ithalatına Bakanlığın şimdilik sıcak bakılmadığı kaydedilirken, küçükbaş hayvancılıkta ise ihracatın özel sektör eliyle değil Et ve Süt Kurumu üzerinden yapılması yönünde bir çalışmanın yürütülmesi dikkat çekti. 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanlığında hafta içinde yapılan ve iki gün süren teknik komite toplantısında besilik hayvan ithalatının ile küçükbaş hayvan ihracatının yeniden açılması masaya yatırıldı. Büyükbaş hayvanda ithalatın, küçükbaş hayvanda ise ihracatın konuşulması Türkiye’nin hayvancılıkta yaşadığı yaman çelişkiyi gözler önüne serdi. 

İKİ BAKAN YARDIMCISI BAŞKANLIK ETTİ

Tarım ve Orman Bakanlığının aylık olarak yaptığı teknik komite toplantısına Bakan Yardımcıları Nihat Pakdil, İbrahim Yumaklı, ESK Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Durali Koçak, Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç katıldı. 

150 BİN BAŞ BESİLİK HAYVAN İTHALATI İÇİN GÖRÜŞBİRLİĞİNE VARILAMADI

Toplantıda, tarım ilgili gündemde olan bütün konular masaya yatırılırken özellikle besilik hayvan ithalatı ile küçükbaş hayvan ihracatının yeniden açılması konusu ön plana çıktı. Besilik hayvan ithalatı ile ilgili başlatılan süreç toplantıda değerlendirilirken, bu konuda net bir görüş birlikteliğinin sağlanamadığı öğrenildi. Ülkede yeterli hayvan bulunmadığı ve birçok işletmenin boşaldığı, yaşanan ekonomik krizden dolayı daralan et tüketiminin normale dönmesi durumunda ciddi bir sıkıntı ile karşılaşılmaması için ilk planda 150 bin baş besilik hayvan ithalatına izin verilmesi talep edilirken, bu talebe bazı birlik başkanları ile bürokratların itiraz ettiği kaydediliyor. 

KİRİŞÇİ, ‘İTHALATÇI BAKAN’ OLARAK ANILMAK İSTEMİYOR!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin hayvan varlığı konusunda yaşanan sıkıntıyı kendisinin de bildiği ancak ithalatçı bir bakan olarak anılmak istemediği için şimdilik besilik hayvan ithalatına sıcak bakmadığı ifade ediliyor. 

BEKİR PAKDEMİRLİ BESİLİK HAYVAN İTHALATINDA 2022 TAAHHÜDÜ VERMİŞTİ ANCAK ÜLKEDE YETERLİ HAYVAN OLMADIĞI İÇİN İTHALAT HALA GÜNDEMDE!

Bilindiği üzere görevden alınan eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, besilik hayvan ithalatında 2022 yılını milat olarak göstermiş, 2022 yılına kadar besilik hayvan ithalatının kademeli olarak devam edeceğini ve 2022 yılında ithalatın tamamen sonlandırılacağını taahhüt etmişti. Türkiye, 2022 yılında henüz besilik hayvan ithalatı ile ilgili bir karar almadı ancak Türkiye’nin hayvan ithal etmemesinin nedeni üretimin ülkenin kendi ihtiyacını karşılayacak duruma geldiğinden değil, yaşanan ekonomik krizden dolayı et tüketiminin düşmesi ve yem fiyatlarından dolayı yoğun dişi hayvan kesimine bağlanıyor. 

BAKANLIK KÜÇÜKBAŞ YETŞTİRİCİNİN TEPKİSİNDEN ÇEKİNİYOR

Diğer taraftan küçükbaş hayvancılıkta ihracatın kapatılmasından dolayı fiyatlar düşerken üretici zararına üretim yapıyor. Böyle bir ortamda besilik hayvan ithalatının açılması küçükbaş hayvancılıkta yaşanan sorunu daha da artıracak. Bakanlığın işin bu boyutunu da göz önüne alarak şimdilik besilik hayvan ithalatına sıcak bakmadığı dile getiriliyor. 

KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA İHRACAT ESK ÜZERİNDEN Mİ YAPILACAK? 

Küçükbaş üreticisi aylardır ihracatın yeniden açılmasını beklerken, Bakanlıkta yapılan teknik komite toplantısında bu konuda enine boyuna tartışıldı. Toplantıdan çıkan ortak karara göre küçükbaş hayvan ihracatının ESK üzerinden yapılmasının ağırlık kazandığı ifade ediliyor. Buna bazı bürokratların karşı çıktığı ancak Et ve Süt Kurumu’nun ihracatın kurum üzerinden yapılmasında ısrarcı olduğu vurgulanıyor. 

ESK CANLI HAYVAN OLARAK DEĞİL DONDURULMUŞ KARKAS ET OLARAK İHRACAT YAPACAK

Buna göre küçükbaş hayvancılıkta ihracatın canlı hayvan ihracatı olarak değil, dondurulmuş karkas et olarak açılması bekleniyor. Ancak Türkiye’nin küçükbaş hayvan ihracatı yaptığı Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerin canlı hayvan olarak ihracat yaptığı, bu ülkelere dondurulmuş karkas et olarak ihracatın yapılmasının mümkün olmadığı kaydediliyor. Bu durumda dondurulmuş karkas et olarak sadece Ürdün’e ihracat yapılabileceğini bunun da bazı soru işaretlerini gündeme getireceğine dikkat çekiliyor.