Küçükbaş hayvancılıkta yaşanan ihracat sorununda Milli Gazete’nin gündeme getirdiği Suriye’den 100 bin baş küçükbaş hayvan için getirilen transit geçiş izni ile ilgili ortaya çıkan şok belge üreticinin tepkisini çekti.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, küçükbaş hayvan üreticisi getirilen ihracat yasağından dolayı büyük bir darbe yerken, ortaya çıkan kişiye özel kıyak ihracat izni sektörde şok etkisi yaptı. Suriye’de Türkiye’nin kontrolünde olan bölgelerde 100 bin baş küçükbaş hayvan için Tarım Kredi Kooperatifleri ile Et ve Süt Kurumu’na verilen transit geçiş izninde ortaya çıkan şok belge çiftçi kuruluşlarındaki ilişki ağını da gözler önüne serdi. Yerli üretici sahada yok olurken, devletin verdiği transit geçiş izni üzerinden farklı hesapların yapılması üreticinin de tepkisini çekti. 

TARIM KREDİ VE ESK’YA SURİYE’DEN 100 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANA TRANSİT GEÇİŞ İZNİ

Küçükbaşta yerli üreticiye getirilen ihracat kısıtlaması kaldırılmadan Suriye’den 100 bin baş küçükbaş hayvana transit geçiş izni verilmesi üreticilerin büyük tepkisine neden oldu. 100 bin baş küçükbaş hayvanın transit geçiş izni de Tarım Kredi Kooperatifleri ile Et ve Süt Kurumu’na verilmişti. Tarım Kredi Kooperatifleri’nin de hayvancılık işletmesi Tareks Hayvancılık şirketi bulunmasına rağmen 50 bin baş küçükbaş hayvan için AKP eski milletvekili Salih Kapusuz’un şirketi ile sözleşme yapıldığı iddiaları gündeme gelmişti. Bu iddialarla ilgili Tarım Kredi Kooperatiflerinden hiçbir açıklama yapılmazken, ortaya çıkan şok belge sektördeki kıyak ihracat iznini gözler önüne serdi. 

TARIM KREDİ DEVLETİN VERDİĞİ YETKİYİ TEK BİR İMZAYLA DEVRETTİ!

Ortaya çıkan şok belgeye göre, Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tarım Kredi Birlik Tarım Ürünleri Hayvancılık Ambalaj Petrol Nakliyat İthalat İhracat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin Fevzullah Sayın’ı kuzu ihracatı ticareti yapmaya yetkilendirildiği görülüyor. Tarım Kredi Birlik A.Ş Dış Ticaret Müdürü Kürşat Aslan imzalı belgede, sayı numarası dahi bulunmazken, Şirket Yönetim Kurulu kararı olmadan sadece Dış Ticaret Müdürünün imzası ile devlet tarafından Tarım Kredi Kooperatiflerine verilen 50 bin baş küçükbaş transit geçiş izninin bir kişiye devredilmesi manidar bulundu.   

KIYAK İHRACAT İZNİNE İYİ NİYET MEKTUBU SAVUNMASI!

Tarım Kredi Birlik tarafından ilgili ülkelerle kuzu ihracatı ticareti yapmaya yetkilendirilen Fevzullah Sayın, söz konusu belgeyi yalanlamazken, bunun iyi niyet mektubu olduğunu ve kendisi ile yapılmış bir sözleşmenin bulunmadığını ifade etti. Sayın, Tarım Kredi Kooperatiflerinin söz konusu ticareti kendisi üzerinden de yapmayacağını belirtti.

Ancak Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin Merkez Birliğin ve şirket yönetim kurulu kararı olmadan hiçbir sayı numarası dahi bulunmayan bir evrakla sadece Dış Ticaret Müdürü’nün imzasıyla bir firmaya doğrudan kuzu ihracatı ticareti yapmaya yetkilendirilmesi Tarım Kredi Birlik A.Ş’nin nasıl keyfi yönetildiğini gözler önüne serdi. 

milli gazete belge