Açıklanan brüt asgari ücretle beraber tarım BAĞ-KUR primleri yüzde 49 oranında arttığını dile getiren Başkan Bulut, “4 bin 628 liradan, 6 bin 900 lira 86 kuruşa, prim borcu olmayan çiftçilerimize verilen hazine teşviki ile tarım BAĞ-KUR primi 3 bin 957 lira 28 kuruştan, 5 bin 900 lira 74 kuruşa ulaştı. Çiftçimiz zaten 2023 rakamlarını bile ödemekte zorlanırken yüzde 50’ye yaklaşan bir artışı kaldıracak durumda değil. Kazancını mazot, gübre ve ilaca veren çiftçimiz, bu yükün altından kalkamaz. Bu artış, tarımda kayıt dışılığı artıracağı gibi, çiftçimizin emeklilik yolunda da var olan sıkıntılara yenisini ekleyecektir. Ülkemiz genelinde olduğu gibi ilçemizde de kayıtlı tarım BAĞ-KUR sayısı azalıyor. 2024 yılı için yüzde 49 artan sigorta primi de bunun tuzu biberi olacaktır” dedi.

Elbistan çiftçisinin deprem başta olmak üzere dolu gibi afetlerle geçen bir sezonu geride bıraktığını hatırlatan Başkan Bulut, “Bu yıl, çiftçimiz açısından çok zor geçti. Önce asrın felaketiyle yüzleştik. Buna rağmen üretimden vazgeçmedik. Dolu felaketiyle karşı karşıya kaldık. Velhasıl 2023 bizim için afet yılı oldu. Kayıplar yaşayan çiftçimiz sezonu zararsız kapatmanın hesabını yaparken geleceğini garanti altına almak için büyük bir yükün altına girmekle karşı karşıya kaldı. Üreticimizin SGK primleri daha makul ve ödenebilir seviyeye çekilmeli, prim ödeme gün sayısı 15 güne indirilmelidir. Çiftçimiz, üreticimiz ancak bu şekildeki bir düzenleme ile rahata kavuşabilir” ifadelerini kullandı.

Sera, tohum, gübre, zirai ilaç... Alarko Holding 4 koldan tarıma 500 milyon dolar yatırım yapacak! Sera, tohum, gübre, zirai ilaç... Alarko Holding 4 koldan tarıma 500 milyon dolar yatırım yapacak!

EMEKLİLİKTEKİ HAKKANİYETSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI 

Diğer sigortalılar 7 bin 200 gün yani 20 yıl prim ödemesi yaparak emekli olabildiğini hatırlatan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Üreticilerimiz ise 9 bin gün yani 25 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Bu hakkaniyetsizlik bir an önce giderilmelidir. Devletimizden bu konuda mutlaka adım atmasını bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.