Bakanlık Müşaviri Ali Koyuncu başkanlığında düzenlenen toplantıya; GHTB Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Vekili Osman Uzun ve İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal katıldı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARİHİNDE BİR İLK

Toplantıda konuşma yapan Koyuncu, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa süt fiyatına böylesine bir müdahalede bulunulacağını söyleyerek, müdahalenin üretimin sürdürülebilir bir fiyattan alınması ve satılması için süt fiyatının daha fazla düşmemesi amacıyla yapıldığını belirtti.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Koyuncu, "Bugün Sivil Toplum Kuruluşları, Sanayiciler ve Bakanlık olarak elimizden ne geliyorsa yapmalıyız. Herkes bir fedakârlık yaparak elini taşın altına koymalıdır'' dedi. Süt fiyatının 1,15 TL'nin altında satılmaması konusunda önemli derecede tedbirlerin alınacağını belirten Koyuncu, bu fiyatın altında olduğu bölgelerde sütün süt tozuna fason olarak dönüştürüleceğini ve elde edilen süt tozunun Et ve Süt Kurumu tarafından alınacağını açıkladı.

BUGÜN FEDAKARLIK GÜNÜ

Arz fazlası sütün süt tozuna dönüştürülmesinde fason olarak bu işi yapacak sanayiciler ve süt üreticileri birlik başkanları arasında yapılan fiyat pazarlığında, her iki tarafı dinleyen Koyuncu, "Hiç kimsenin zarar etmesi söz konusu değildir. Ancak bugün fedakârlık günüdür, herkesin kendine düşen fedakârlığı yapması gerekiyor" diye konuştu.

SÜT FİYATLARINA MÜDAHALE NASIL OLACAK?

Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Vekili Osman Uzun, "Üreticilerimizi korumak amacıyla arz fazlası süte, süt tozu alımı yapılarak müdahale edecektir" dedi. Uzun, süt fiyatına yapılacak olan müdahaleyi açıklayarak; "Süt fiyatlarının 1,15 TL'nin altına düştüğü yerlerde İl Müdürlüğümüz bir kota belirleyecektir. Burada süt düşük fiyattan süt taşeronuna satılmayacak, süt tozuna dönüştürülmek üzere anlaşma yapılan kurumlara gönderilecektir. Bu kurumlar, fason olarak sütü süt tozuna dönüştürecek ve gıda kodeksine uygun olarak hazırlanmış süt tozunu, Et ve Süt Kurumu satın alacaktır." dedi.

Ege Bölgesinde bulunan süt birlikleri ve sütü süt tozuna çevirecek sanayicilerin bir araya getirildiği toplantıda, yaklaşık olarak arz fazlası süt miktarı belirlenerek, maliyetler konusunda da konuşuldu. Birlikler ve sanayiciler tarafından konunun hassasiyetini oluşturan kısımlarda fikir birliği sağlanarak, Et ve Süt Kurumunun hazırlamış olduğu sözleşmeler imzalandı.

AMACIMIZ SÜTTE ARACILARI ORTADAN KALDIRMAKTIR

Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, "Bizim amacımız sütte aracıları ortadan kaldırmaktır. Sütün çok olduğu zaman sütü toplayan, daha sonra yüksek fiyattan satan, fırsata göre fiyat oluşturan aracıların olması doğru değildir. Bu bizim istikrar ve düzenimize uygun olmayan bir iştir. Bu durum sonucunda Süt Konseyinin tavsiye fiyatı sahada karşılığını bulamamaktadır. Bugün tarihi bir gündür. Devlet bu duruma izleyici kalmamış, üreticiyi sahipsiz bırakmamıştır. Bu tarihten geçerli olmak üzere arz talep dengesine bağlı olarak süt fiyatında taşeronların etkin söz sahibi olmalarının önüne geçilmiştir." diye konuştu.