Artan yem maliyetleri başta olmak üzere çiftçinin zararına sattığı sütler yüzünden ineklerini kesime göndermeye başlaması, üretimi düşürmeye kasım ayında da devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 Kasım’a ilişkin Süt ve Süt Ürünleri Üretimi verisini açıkladı.

Buna göre, ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,1; 2022 Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,2 azaldı.

Bir önceki ay 757 bin 79 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı Kasım ayında yüzde 5,1 azalarak 718 bin 166 tona geriledi.

Bir önceki ay 120 bin 847 ton olan içme sütü üretimi Kasım ayında yüzde 1,9 ile sınırlı artışla 123 bin 123 ton olarak gerçekleşti.

EN ÇOK TEREYAĞI ÜRETİMİ AZALDI

Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tereyağı üretimi yüzde 18,5, ayran üretimi yüzde 8,8, içme sütü üretimi yüzde 7,4, inek peyniri üretimi yüzde 5,1, yoğurt üretimi yüzde 3,1 azaldı.

Ocak-Kasım döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre, tereyağı üretimi yüzde 16,1, ayran üretimi yüzde 7,2, yoğurt üretimi yüzde 3,4 artarken; inek peyniri üretimi yüzde 4,8 ve içme sütü üretimi yüzde 2,4 azaldı.

SÜT FİYATLARI KAÇ LİRA? FİYATLAR ARACAK MI? 

Halihazırda süt ve süt ürünleri fiyatlarındaki pahalılık inanılmaz boyutlara ulaşmış durumda.

Marketlerde satılan yaygın markalı bir litre süt 24 liraya kadar çıkarken, fiyatı daha uygun olan market markalı sütlerin litresi ise 15-19 lira aralığında değişiyor.

Daha ekonomik olmasıyla bilinen 2 kiloluk kova yoğurtların fiyatı ise bir sene içinde 19 liradan 60 liraya ulaştı. En ucuz peynirin kilosu ise 100 liradan başlıyor.

Et ve Süt Kurumu ithal et fiyatlarına zam yaptı! Et ve Süt Kurumu ithal et fiyatlarına zam yaptı!

Bunun nedeni ise, hayvancılıkta yaşanan ve çözüm bulunmadığı için derinleşen kriz.

ASIL KRİZ KAPIDA

Artan yem maliyetleri başta olmak üzere çiftçiyi yoran maliyetler, üreticinin sattığı sütlerde zarar etmesine yol açmıştı. Süt üreticisi bir litresini 10-12 liraya üretebildiği sütün litresini 8 liradan satıyor. Bu yüzden de süt veren ineklerin önemli bir kısmını daha fazla zarar etmemek için kesime gönderdi.

Bu durum süt ve süt ürünleri üretimini düşürmeye başladığı gibi, asıl düşüşün 2023 sonuna kadar hem ette hem sütte kendisini göstermesi bekleniyor.

Bu da et ve süt fiyatlarındaki mevcut pahalılığı tırmandıracak.