TARIMDAN HABER ÖZEL / Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak çiğ süt referans fiyatını 14,65 lira olarak açıklarken, çiğ süt üretim maliyetinde son 3 aydır kuruşluk düşüşler dikkat çekiyor. Ulusal Süt Konseyi, Nisan ayı çiğ süt üretim maliyetini 12,30 lira olarak açıkladı. Çiğ süt üretim maliyetinin özellikle son 3 aydır kuruşluk düşüşlerle aynı seviyede çıkması dikkat çekiyor.

USK'YA GÖRE SÜTTE MALİYET 3 AYDIR YERİNDE SAYIYOR

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt üretim maliyetini Şubat ayında 12,33 lira hesap ederken, Mart ayında 12,31 ve Nisan ayında ise 12,30 lira olarak hesap etti.

Süt üreticisinin artan maliyetine rağmen Ulusal Süt Konseyi’nin hesaplamasında maliyetlerin değişmemesi dikkat çekti.

SÜT FİYATLARINI BASKILAMAK İÇİN MALİYETLER DÜŞÜK AÇIKLANIYOR

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt üretim maliyet hesabı piyasa gerçekleri ile örtüşmüyor. Süt fiyatlarını baskılamak için maliyetler düşük açıklanırken bu da üreticinin zararına üretim yapmasına neden oluyor. TÜSEDAD, Mart ayı çiğ süt üretim maliyetini 16,76 lira olarak açıklarken, Ulusal Süt Konseyi 12,31 lira olarak açıklamıştı. Yani TÜSEDAD ile Ulusal Süt Konseyi’nin maliyet hesabı arasında tam 4,45 lira fark bulunuyor. Maliyet hesabında farkın bu boyutta olması, süt üreticisi üzerinde nasıl oyun oynandığını da gözler önüne seriyor.   

İnek, dana, düve kesim fiyatları geriledi! İnek, dana, düve kesim fiyatları geriledi!

Sütmaliyet