Çiğ süt üreticisi, artan maliyetler karşısında, Ulusal Süt Konseyi’nin toplanarak çiğ süt fiyatlarının maliyetler çerçevesinde yeniden artırılmasını isterken, yeni bir skandal patlak verdi. Ulusal Süt Konseyi'nin 2 aydır çiğ süt üretim maliyet tablosunu yayınlamayarak, üreticinin zararının gizlendiği ortaya çıktı. 

15 MAYIS'TA ÇİĞ SÜT FİYATI 7.5 LİRAYA ÇIKARILMIŞTI

Bilindiği üzere Ulusal Süt Konseyi’nin 18 Mart’ta yaptığı toplantıda 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak çiğ süt fiyatları 5.70 liradan 7.5 liraya çıkarılmıştı. Çiğ süt prim destekleri de 1 liradan 20 kuruşa indirilmişti. 

YAPILAN ARTIŞ ÜRETİCİNİN ELİNE GEÇMEDEN ERİDİ GİTTİ!

Ancak yem fiyatlarının ve diğer saman, yonca gibi ürünlerin fiyatlarının yükselmeye devam etmesi, artırılan çiğ süt fiyatlarının daha üreticinin eline geçmeden eriyip gitmesine neden oldu.

NUREDDİN NEBATİ'NİN AÇIKLAMALARI ÜRETİCİYİ ŞOK EDERKEN DİŞİ HAYVAN KESİMİNİ HIZLANDIRDI!

Süt üreticisi artan maliyetler karşısında çiğ süt fiyatlarının 9 liraya çıkarılmasını talep ederken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘Süt fiyatlarını artırdık mı yem fiyatları da yükseliyor’ şeklinde açıklama yaparak, çiğ süt fiyatlarının artırılmayacağını belirtmişti. Bu açıklama süt üreticisini şok ederken, dişi hayvan kesimini de hızlandırmıştı. 

TARIM BAKANLIĞI SEKTÖRÜN HAKLI TALEPLERİNE KULAK TIKADI!

Sektörden, dişi hayvan kesiminin önüne geçilmesi için ciddi uyarılar gelmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığının bu uyarılara kulak vermemesi, hayvancılıkta yaşanan yangını daha da büyüttü. 

ulusal süt konseyi

ÇİĞ SÜT ÜRETİM MALİYET TABLOSU 2 AYDIR YAYINLANMIYOR!

Gelinen noktada Ulusal Süt Konseyi’nin her ayın başında yayınlaması gereken ‘1 kg çiğ süt üretim maliyet tablosunu’ Mayıs ayından buyana yayınlamaması yaşanan skandalı da gözler önüne seriyor. Daha öncesinde rasyon miktarları ile oynayarak üretim maliyetini düşüren Ulusal Süt Konseyi’nin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin açıklamasından sonra maliyet tablosunu da yayınlamaması üreticiye karşı uygulanan samimiyetsiz politikayı gözler önüne seriyor. 

MALİYET TABLOSU YAYINLANMAYARAK ÜRETİCİNİN ZARARI GİZLENİYOR! 

Ulusal Süt Konseyi’nin maliyet tablosu peşin para üzerine yapıldığı için vadeli çalışan üreticinin maliyet hesabını tam olarak ortaya koymasa da piyasa verileri hakkında genel bir bilgi veriyor. Ancak TÜİK’in enflasyon hesaplamasında olduğu gibi 1 kg çiğ süt üretim maliyetinde de bütün maliyetler en düşük baremden hesaplanmasına rağmen bu tablonun bile yayınlanmaması, süt üreticisinin yaptığı zararına üretimin boyutunu gözler önüne koyuyor. 

Ulusal Süt Konseyi, 1 kg çiğ süt üretim maliyet tablosunu yayınlamayarak, üreticinin zararını gizlerken, Tarım ve Orman Bakanlığının bu skandala göz yumması da anlamlı bulunuyor. 

süt-1

ULUSAL SÜT KONSEYİ TARIMDAN HABER’İN HABERİ ÜZERİNE YAYINLAMAK ZORUNDA KALMIŞTI! 

Ulusal Süt Konseyi geçtiğimiz Ocak, Şubat, Mart ayı maliyet tablosunu Nisan ayına gelinmesine rağmen yayınlamamıştı. Tarımdan Haber’in konuyu gündeme taşımasının ardından Ulusal Süt Konseyi gelen tepkiler üzerine Nisan ayında son üç aylık maliyet tablosunu birden yayınlamak zorunda kalmıştı. Yayınlanan tablolarda da süt üreticisinin zararına üretimi Ulusal Süt Konseyi tarafından da belgelenmişti. 

SÜT ÜRETİCİSİ BIRAKIN PARA KAZANMAYI ZARARINA ÜRETİM YAPIYOR! PEKİ ZARARINA ÜRETİM YAPAN ÜRETİCİ KAÇ AY DAYANABİLİR?

Ulusal Süt Konseyi, en son Mayıs ayının üretim maliyet tablosunu yayınlarken, bu tabloda 1 kg çiğ sütün üretim maliyeti 6.46 TL olarak görülüyor. Gelinen noktada sektör yetkilileri 1 kg çiğ sütün üretim maliyetinin 7.20 ile 7.40 lira olduğunu belirtirken, uygulamadaki çiğ süt fiyatı ise 7.50 lira. Ancak kesintilerden dolayı 7.50 lira doğrudan üreticinin eline geçen para olmadığı düşünülürse, bu veriler süt üreticisinin bırakın kar etmeyi, zararına üretim yaptığını net bir şekilde ortaya koyuyor. 

TARIM BAKANI BÖYLE Mİ ÜRETİCİNİN YANINDA OLUYOR?

Her açıklamasında kesinlikle üreticinin yanında olduklarını söyleyen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin süt üreticisinin yaşadığı bu mağduriyetleri görmezden gelmesi, ‘Kirişçi, böyle mi üreticinin yanında oluyor?’ sorusunu gündeme getirdi.