Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman yapmış olduğu açıklamada şunları kaydetti: "Sürekli artan yem maliyetleri, tüketicinin alım gücünün düşmesi, bayram sonrasında ete olan talebin azalmasıyla hayvan fiyatlarının ve kesim fiyatlarının düşmesiyle üretici zarar etmeye devam ediyor. Hayvan alış verişinin durma noktasına geldiği Gaziantep hayvan pazarında, yem maliyetlerini karşılamakta zorlanan üreticiler, zararına da olsa hayvanlarını elden çıkarmak istemelerine rağmen müşteri bulamıyorlar.

ÜRETİCİ MÜŞTERİ BULDUĞUNDA FİYATINA BİLE BAKMADAN HAYVANINI ELDEN ÇIKARIYOR

Artan yem maliyetleri  nedeniyle üreticilerimiz yıllardır gözü gibi baktığı küçükbaş damızlık hayvanını alıcı bulması durumunda fiyata bakmaksızın satmasına veya damızlık vasfı taşıyan koyunlarını kombinalarda kesilmesine neden olmakta.

ÜRETİCİNİN TEK UMUDU OLAN İHRACAT İZNİNİN ESK ÜZERİNDEN KARKAS ET ŞEKLİNDE YAPILACAK OLMASI SORU İŞARETLERİNE NEDEN OLDU!

Kombinalara bakıldığında dişi hayvan kesiminin yoğunluğu görülecektir. Bakanlığın Kurban Bayramı sonrasında küçükbaş hayvan ihracatının açılacağının belirtmesi üreticilerimiz için bir umut olmuştu. Ancak önceki gün ESK'nın yapmış olduğu açıklamada ihracatın canlı hayvan olarak değil karkas et şeklinde yapılacağını belirtmesi üreticilerimizin kafasında soru işaretleri oluşmasına neden olmuştur.

ÜRETİCİ ÇOK ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYOR! ÜRETİYORUZ AMA SATACAK KİMSEYİ BULAMIYORUZ!

Karkas et fiyatlarının ESK tarafından piyasa fiyatlarının çok altında alınma ihtimali üreticilerimizi çıkmazın içine sokmuştur. Küçükbaş hayvan üreticisi olarak çok zor bir dönemden geçiyoruz, üretiyoruz ancak satacak kimseyi bulamıyoruz.

DANA ETİ TOKLU ETİNİ GEÇTİ! 

Dana karkas kg.kesim fiyatı 103 tl. cıvarında iken erkek toklu karkas kg. kesim fiyatı 95 tl. cıvarında. Dana eti  fiyatlarının toklu eti fiyatlarını geçtiği anormal bir süreçten geçiyoruz. Üreticinin elinde ülke içi et ihtiyacını karşılayacak ve yurtdışına da ihracat yapacak kadar yeterli miktarda küçükbaş hayvan var.

YAŞANAN EKONOMİK KRİZDEN DOLAYI VATANDAŞI ET TÜKETİMİ 13-14 KG'DAN 6-7 KG'A DÜŞTÜ

2016 - 2017 yılında Türkiye'de kişi başı et tüketimi 13 - 14 kg.lara kadar çıkmıştı. Ancak tüketicide oluşan alım gücünün düşmesiyle bu gün ülkemizde kişi başına düşen et tüketimi 6 - 7 kg. seviyesindedir. Üretimi arttırmaya çalışırken ve arttırırken alım gücünün düşmesi ile oluşan arz fazlalığı küçükbaş hayvan ihracatının da kapanması ile üreticiyi çıkmaza sokmuştur.

ACİLEN KÜÇÜKBAŞ CANLI HAYVAN İHRACATININ AÇILMASI GEREKİYOR

Başta yem maliyetleri olmak üzere giderler her gün artarken üreticinin elindeki küçükbaş hayvanın fiyatı düşmektedir. Yapılması gereken çok acil canlı küçükbaş hayvan ihracatının açılmasıdır. Karkas et ihracatı sorunu çözmez. 2021 yılında Türkiye'den yurtdışına yapılan 235 bin küçükbaş hayvan ihracatının yaklaşık %70 Gaziantep'teki firmalarımız tarafından yapıldı.

İHRACAT AÇILARAK TMO ARACILIĞIYLA UYGUN FİYATLI ARPA VERİLMELİ 

Dolayısıyla Türkiye'de Gaziantep küçükbaş hayvan sektörüne yön vermektedir. Canlı küçükbaş hayvan ihracatının açılmaması durumunda Gaziantep olarak bu pazarımızı kaybedeceğimiz gibi her gün iflas noktasına gelen üreticilere yenileri eklenmeye devam edecektir. Bir an önce canlı hayvan ihracatı açılmalı, üreticiye TMO aracılığıyla uygun fiyatlı arpa verilmesi sağlanmalıdır.

ACİLEN TALEPLERİMİZ YERİNE GELMEZSE ÜRETİM HIZLA GERİLEYECEK ÜLKEMİZİ DAHA ZOR GÜNLERE SÜRÜKLEYECEKTİR

Bu söyleninler yapılmadığı takdirde bir şekikde fırsatını bulup hayvanını satan üretici yeniden hayvan almazken, damızlık koyun üretimi yapan üreticilerde koyunlarını kesip/satıp üretimi bitirmekteler. Üretimin azalması demek önümüzdeki süreçte zor günlerin bizi, ülkemizi beklemesi demektir.