Et ve Süt Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, küçükbaşta ihracat canlı hayvan olarak değil dondurulmuş karkas et olarak yapılacak. İhracat yapmak isteyen firmalar Et ve Süt Kurumu’ndan talepte bulunacak. Et ve Süt Kurumu da gelen talebe göre iç piyasadan üreticiden hayvan alarak kesim yapacak. Kesim yaptığı karkas etleri de talep eden firmalara ihracat kaydı ile verecek. 

ESK’DAN YAPILAN AÇIKLAMA ŞÖYLE 

Kurumumuzca piyasanın düzenlenmesi ve yetiştiricilerimizi korumak amacıyla ihraç kayıtlı kuzu satışı yapılması planlanmaktadır.

İhraç kayıtlı kuzu karkas eti talep eden ihracatçı firmalardan ön talep toplanacaktır. Bu amaçla ihracat yapacak olan firmaların ekteki “İhraç Kayıtlı Kuzu Karkas Eti Satışı Ön Talep Toplama Formu”nu doldurarak Genel Müdürlüğümüz Ticaret ve Pazarlama Dairesi Başkanlığı veya Kombina Müdürlüklerimize başvurmaları gerekmektedir.

Alım fiyat teklifleri ve bölgesel canlı stok durumuna göre uygun olan ön teklifler hazırlanan sözleşmeler kapsamında değerlendirilecektir.

ESK İHRAÇ AMAÇLI KÜÇÜKBAŞ HAYVANI YETİŞTİRİCİDEN KAÇ LİRADAN ALACAK? 

Et ve Süt Kurumu’nun kuzu karkas kesim fiyatı 88 TL, toklu karkas kesim fiyatı ise 82 TL. ESK’nın küçükbaşta karkas kesim fiyatı üreticinin aleyhine bir durum oluştururken, karkas kesim fiyatlarının artırılması bekleniyor. ESK’nın karkas kesim fiyatlarını artırmaması durumunda zaten mevcut fiyatlar üreticinin zarar etmesine neden olurken, ihracat izninin çıkması da üreticinin aleyhine bir durum oluşturacak. 

BİRLİK BAŞKANI OSMAN TÜRKMAN: İHRACAT İZNİNDE BEKLENTİMİZ BU DEĞİLDİ!

Diğer yandan Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, konuyla ilgili olarak Tarımdan Haber’e yaptığı değerlendirmede, küçükbaş hayvancılıkta yetiştiricilerin fiyatların artan yem maliyetlerine rağmen düşük kalmasından dolayı zarar ettiğini belirterek, çıkan ihracat izninin de sektörün beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu kaydetti.

Küçükbaş hayvancılıkta ihracat izninde üreticinin beklentisinin bu olmadığını, canlı hayvan ihracatının beklendiğini dile getiren Türkman, “Ancak beklentileri karşılamasa da ihracat izninin çıkmış olması bir nebzede olsa sektöre nefes aldıracaktır” dedi.

Et ve Süt Kurumu’nun küçükbaşta karkas kesim fiyatlarını biran önce güncellemesi gerektiğini dile getiren Türkman, “Şuanda piyasada toklu 95-97 liradan kesiliyor. ESK'nın kesim fiyatları piyasanın bile altında. Büyükbaşta karkas kesim fiyatları 100 liranın üstünde çıkmışken, küçükbaşta kesim fiyatı 88 lira kesinlikle üreticiyi kurtarmaz” dedi.