Çiğ süt fiyatları başta yem olmak üzere artan maliyetlerden dolayı 15 Mayıs’tan geçerli olmak üzere 5.70 liradan 7.50 liraya çıkarılmıştı. Ulusal Süt Konseyi, maliyetlerin artması durumunda süt fiyatlarının yeniden gözden geçirileceğini ve üretici lehine artırılacağını vadetmişti. Ancak aradan bir ay bile geçmeden yem fiyatlarına gelen zamlardan dolayı süt üreticisini 7.50 lira da kurtarmadığı için çiğ süt fiyatlarında acilen yeni bir artışa gidilmesi talep edildi. Süt üreticisi Ulusal Süt Konseyi’nden çiğ süt fiyatlarını artırması yönünde bir adım beklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den gelen açıklama ile şok oldu. 

MALİYE BAKANINDAN ÜRETİCİYİ ŞOK EDEN AÇIKLAMA: SÜT FİYATLARI ARTIRILDIĞINDA YEM FİYATLARI DA ARTIYOR!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, önceki gün Adana’da iş dünyası temsilcileri ile bir araya gelirken, burada çiğ süt fiyatlarında artış bekleyen üreticilerle ilgili manidar bir açıklama yaptı. Nebati, süt fiyatları artırıldığında yem fiyatlarının da arttığını bundan dolayı süt fiyatlarında bir artışa gitmeyeceklerini söyledi. 

ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI: "NEBATİ ADANA'DAKİ TOPLANTIDA NET KONUŞTU"

Bakan Nebati’nin açıklamalarını sosyal medya hesabından paylaşan Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, “Nebati Adana’daki toplantıda net konuştu” dedi. Doğru, Nebati’nin konuyla ilgili yaptığı açıklama ile ilgili şunları kaydetti: “Çiğ süt fiyatı artınca yemci de zam yapıyor, artış bir işe yaramıyor. Süt/yem paritesi 1.30 olacak diye bir şart yok, şartlara göre değişir, uluslararası böyle bir parite mi var? Biz yemi ucuzlatmalıyız, çiğ sütte fiyat artışı yok!”

SENCER SOLAKOĞLU: 'CİĞERİM YANIYOR AĞLAMAK İSTİYORUM'

Diğer yandan Nebati’nin bu açıklamalarına sosyal medya hesabından tepki gösteren Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sencer Solakoğlu da, “Ciğerim yanıyor, ağlamak istiyorum” dedi. “Faiz sebep enflasyon sonuç tezinden sonra yeni tezi Maliye Bakanı Adana’da açıkladı” diyen Solakoğlu, “yem fiyatının artış sebebi süt fiyatıymış. Süte zam gelince yem arttığı için süte zam gelmeyecekmiş. Gözlerindeki ışıltı daha da artmış. (Kendi Beyanı) Ciğerim yanıyor, ağlamak istiyorum” dedi. 

ÇİĞ SÜT FİYATLARINA NE ZAMAN NE KADAR ARTIŞ YAPILMIŞTI?

Bilindiği üzere yem fiyatlarına geln zamdan dolayı çiğ süt fiyatları 1 Ekim'de 3.20 liradan 4.70 liraya, 1 Nisan’da 4.70 liradan 5.70 liraya, 15 Mayıs’ta ise 5.70 liradan 7.50 liraya çıkarılmıştı.