ÖZEL HABER

Tarımsal Yalova İl Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aysan, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR)'in KDV talebine tepki gösterdi. KDV indirim talebi ile ilgili olarak SÜSBİR tarafından hazırlanan raporun gerçekleri yansıtmadığını dile getiren Aysan, sektördeki KDV indiriminin yerli üreticinin aleyhine, ithalatçıların ise lehine bir durum olacağını söyledi.

Süs bitkilerinin, ihracatının tohumluk genelgesine göre ithalatının ise süs bitkileri olarak yapıldığını ifade eden Aysan, şunları kaydetti: “Süs bitkilerine ithalatta ortalama yüzde 2,7 ile yüzde 10 arasında düşük gümrük vergisi uygulanıyor. Süs bitkisi üreticisi gibi görünüp süs bitkileri ithalatı yaparak haksız rekabet etmektedirler. Gümrük vergi oranlarının düşük olmasının sayesinde yerli üretime ve üreticilere zarar vermektedirler.

KÜÇÜK ÜRETİCİNİN KDV İLE BİR SORUNU YOK!

Süs bitkileri üreticilerinin KDV ile ilgili bir sorunu yoktur. Bilindiği gibi süs bitkiler üretimi yapmak için alınan malzeme ve materyaller için KDV ödemektedirler. Bu KDV'ler yüzde 18 civarındadır. Süs bitkileri üreticileri bitki satışında yüzde 18 KDV uygulamaktadır. Süs bitkileri ithalatından devletin elde ettiği KDV geliri yaklaşık 48.4 milyon TL'dir. KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi durumunda devletin vergi kaybı 26.5 milyon lira olacak. İthal mallar ucuzlayacağı için yerli üretici daha da mağdur duruma gelecek"