SÜSBİR Başkanı Ahmet Dündar, ana vatanı Türkiye olan zeytin ağaçlarının çok sıkı mevzuatlarla korunduğunu ancak bunun yanında özellikle son yıllarda kamulaştırma yapılan alanlarda pek çok yaşlı zeytin ağacının da söküldüğünü kaydetti.

Ekonomik ömrünü tamamlayan, artık yeterince meyve vermeyen yaşlı zeytin ağaçlarının son yıllarda peyzaj uygulamalarının gözdesi olduğunu ifade eden Dündar, ‘’Örneğin otobanlar yapılırken sökülen binlerce yaşlı zeytin ağacı üzülerek söylüyorum ki; odun olmuştur. Oysa İtalya ve İspanya başta olmak üzere Akdeniz ülkeleri bu ağaçları ihraç ederek milyonlarca dolar gelir elde ediyor.

Hâlihazırda körfez ülkeleri başta olmak üzere yurt dışından yaşlı zeytin ağaçlarına oldukça fazla talep var. Ancak ülkemizde mevzuat yaşlı zeytin ağaçlarının ihracatına müsaade etmiyor. Yaşlı zeytin ağaçlarımız ekonomiye çok büyük katkı yapabilecekken maalesef sökülüp yakacak olarak kullanılmaktadır. Özellikle kamulaştırma sonucu sökülen yaşlı zeytin ağaçlarının genetik tanımlamaları yapılıp, tescillenerek ihracatına izin verilmeli ve ülke ekonomisine katkı sağlanmalıdır.’’ şeklinde konuştu.