Geçtiğimiz günlerde gündeme gelen AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşçu'nun eşi ile birlikte ortak olduğu Lalesan firmasına yönelik şok iddialar, TBMM Başkanlığı'na verilen iki ayrı soru önergesi ile Meclis gündemine taşındı.

Milli Gazete'de yer alan habere göre, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Başbakan Davutoğlu'na skandal yönetmelik değişikliklerinin araştırıp araştırılmayacağını sorarken, Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de Bakan Eker'den yönetmelik değişikliklerinin nedenlerini sordu.

SKANDALLA İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI!

Doğal çiçek soğanlarının ihracat kotaları ve bir firmaya yönelik gündeme gelen şok iddialara ilişkin olarak Bakan Eker ve ilgili milletvekili Babuşçu'nun bir açıklama yapmadığına dikkat çekilen haberde, milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlığına verilen soru önergelerine yer verildi.

SORUŞTURMA VE İNCELEME YAPILACAK MI?

Balıkesir Milletvekili Havutça, verdiği soru önergesinde Davutoğlu'na; “Gazetenin iddia ettiği skandal hakkında inceleme, araştırma ya da soruşturma yapılacak mı?" sorusunu yöneltirken, “Gıda Tarım ve Hayvcancılık Bakanlığı milletvekilinin şirketine ayrıcalık tanıyan özel bir yönetmelik çıkardı mı?" dedi.

Doğal çiçek soğanlarıyla ilgili bugüne kadar yapılan yönetmelik değişikliklerinin açıklanmasını isteyen Havutça, soru önergesinde cevabını istediği soruları şöyle sıraladı:

GAZETENİN İDDİALARI DOĞRU MU?

“2013 yılında yapılan yönetmelik değişikliğinin sadece ihracat kotaları ile ilgili olması ve firmaların ihracat kotalarının belirleneceği günden bir gün önce değiştirildiği iddiası doğru mudur? Bu değişikliğin amacı neydi ki sektördeki uzun yıllardır bulunan diğer firmaların kotaları düşerken, Lalesan firmasının kotası hızla yükselebilmiştir?

5 YILLIK VERİLER NEDEN 1 YILA İNDİRİLDİ?

2004 yılında çıkarılan yönetmelikte firmaların kotaları belirlenirken 5 yıllık veriler dikkate alınırken 2012 ve 2013 yılındaki yönetmelik değişiklikleri ile bu süreler hangi gerekçelere dayandırılarak bir yıla kadar düşürülmüştür? Çoğu profesörlerden oluşan Teknik Komite üyelerinin biri dışında hepsi kendilerinden görüş alınmadan ve bazı firmaların korunduğu gerekçesiyle yapılan bu yönetmelik değişikliğine tepki göstererek görevlerinden ayrıldığı iddiaları doğru mudur?"

TARIMDAN HABER