Geçtiğimiz hafta İstanbul'da yapılan Uluslararası Şeker Örgütü'nün 49'uncu toplantısı da içerideki NBŞ lobisine hizmet etmişti. Uluslararası toplantıda, ne gariptir üretim şekilleri ve hammaddeleri farklı olmasına rağmen pancar şekeri ile mısır nişastasından yapılan tatlandırıcılar bir arada değerlendirilmişti.

Toplantıda Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, yaptığı sunumların birinde bir anket sonucundan bahsetmişti. Dikkatimizi çeken bu anket çalışmasını biraz irdeleyince bir gerçeği daha öğrenmiş olduk.

Şeker Kurumu, Türkiye'nin en önemli araştırmacılarından Adil Gür'e şekerle ilgili olarak kamuoyunun algısını ölçmek için kapsamlı bir anket çalışması yaptırmış.

Ancak nedense sektör için hayati önem taşıyan bu anket çalışmasının sonuçları kamuoyundan sır gibi saklanıyor.

Tekin'in, toplantıda paylaştığı anketin sadece bir başlığı bile Türkiye'de şeker pancarı üzerinde nasıl bir oyun oynandığını gözler önüne serdi.

Bu paylaşım, sektörü yakından takip edenlerin anlayabileceği 'derin anlamlar' içeriyordu!

Şimdi şunu sormak istiyorum;

Sadece bir parçası bile şeker pancarı üzerinde nasıl bir oyun oynandığını ortaya koyuyorsa…

Siz bir de bu anket çalışmasının tamamının açıklandığını bir düşünün…

Eğer bu anket çalışmasının tamamı kamuoyuna açıklansın şunu net söylüyorum; her şeyden önce Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin, oturduğu o koltukta oturamaz artık.

Sadece bir parçası bile 'niyetleri' ortaya döküveriyorsa, ya tamamı ne yapar?

Bundan dolayı Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin'e seslenmek istiyorum;

Bu anket sonuçlarının tamamını başta bağlı bulunduğunuz Sanayi Bakanlığı olmak üzere devletin üst düzey birimleri ile paylaşacak mısınız bilemiyorum ama kendinize güveniyorsanız anket sonuçlarının tamamını halka açıklayın.

'Ucuz şeker' konusunda gösterdiğiniz hassasiyeti burada da 'halk' adına görmek istiyoruz…

Sadettin İnan / Tarımdan Haber Genel Yayın Yönetmeni