ÖZEL HABER

Şeker pancarına bu yıl çiftçi yoğun bir talep gösteriyor. Ancak kotalardan dolayı bu talebin önemli bir kısmı karşılanamadı. A kotası dolduğu için çiftçi C kotasına yönlendiriliyor. A kotasında çiftçi 210 liradan üretim yapacakken, C kotasında bu rakam 140 liraya düşüyor. Arada bu kadar fiyat farkı olmasına rağmen çiftçi C kotasına bile razı olmuş durumda. Pancar üretiminde yaşanan bu çarpıklığı CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu gündeme getirerek, izlenen politikaları sert bir dille eleştirdi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, AKP iktidarının yıllardır şeker pancarı ve şeker üretiminde nitelikli ve tutarlı bir tarım politikası izlemediği için şeker pancarı üretiminin azalmasına neden olduğunu söyledi. Gaytancıoğlu, C Kotaya verdiği fiyatla da AKP'nin adeta üreten çiftçiyi cezalandırdığını dile getirdi.

Şeker İthalatı Hız Kazandı!

A kotasındaki ürünün de C Kotasındaki ürününde aynı maliyet ile üretildiğini belirten Gaytancıoğlu, “AKP iktidarında şeker kaynağı olarak şeker pancarı yerine ithalatçısı olduğumuz Nişasta Bazlı Şeker ithalatına hız vermiştir. AB ülkeleri Nişasta Bazlı Şekeri kullanmazken AKP Küresel Sermayenin baskılarına dayanamayarak Nişasta Bazlı Şeker kotalarını arttırmış, Türk çiftçisini ise adeta üretim yaptığı için cezalandırmıştır" açıklamasında bulundu.

Yanlıştan Dönmelidir

Verilen ek pancar kotasında da fiyatın ton başına 210 TL olması gerektiğini söyleyen Gaytancıoğlu, “140 TL çiftçinin maliyetlerini karşılamaz. Çiftçiyi yıllardır mağdur eden AKP bu yanlıştan bir an evvel dönmelidir" ifadesini kullandı.

TARIMDAN HABER