Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği, şarbon hastalığıyla ilgili olarak kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla 100 bin el broşürü bastırarak, Türkiye genelinde başta okullar ve hastahaneler olmak üzere insan trafiğinin yoğun olduğu yerlerde dağıtımını yapacak.

İNSANIMIZ KIRMIZI ETTEN UZAKLAŞMAYA BAŞLADI

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, şarbon hastalığının Türkiye'de yeni karşılaşılan bir hastalık olmadığını ancak son dönemde karşılaşılan şarbon vakalarının farklı boyutlara taşındığını belirtti. Gerçek vakaların dışında halkın arasında dolaşan iddiaların hayvancılığa zarar verecek boyutlara taşındığını vurgulayan Tunç, “Gerçekle alakası olmayan iddialardan dolayı artık insanlarımız kırmızı etten uzaklaşmaya başladı" dedi.

Bunun sağlıklı beslenme başta olmak üzere ülke hayvancılığına büyük zarar vereceğini dile getiren Tunç, bundan dolayı kamuoyunu şarbon hastalığı konusunda doğru bilgilendirmek ve bu hastalığa karşı neler yapılması konusunda el broşürü hazırladıklarını açıkladı. Tunç, hazırladıkları bu el broşürlerini başta okullar ve hastaneler olmak üzere insan trafiğinin yoğun olduğu yerlerde dağıtacaklarını kaydetti.

Bastırılan el broşürlerinde görsel anlatımlarla halkın şarbon hastalığıyla ilgili kafasındaki sorulara cevaplar veriliyor. El broşüründe 'Şarbon Nedir? Ne yapmalı?' Sorularının yanında insan sağlığı için kırmızı et tüketiminin önemine işaret ediliyor.

ŞARBON TÜRKİYE'DE İLK DEFA GÖRÜLMÜYOR

Şarbon hastalığının Türkiye'de ilk defa görülmediğinin de altı çizilirken, “Yüzlerce hayvan hastalığından birisidir. Ülkemizde ilk defa görülmemiştir. Hayvanlarda 2016 yılında 72, 2017 yılında 114, 2018 yılında ise 79 mihrak ortaya çıkmıştır. Daha önceki yıllarda 300-400 mihrak görülürken alınan tedbirlerle bu gittikçe azalmaktadır" denildi.

Şarbon hastalığına karşı ne yapmalı? sorusunun cevabı olarak da ruhsatlı mezbahalarda denetimli kesilen etlerin market ve kasaplardan alınması öneriliyor. Bu etlerde risk olmadığı belirtilirken, menşei belli olmayan, açıkta satılan, merdiven altı kesimlerden elde edilen etlerden ise uzak durulması isteniyor.




TARIMDANHABER