TKDK Başkan Vekili Hakan Kalender, Ankara'da gerçekleştirilen basın toplantısında yaptığı konuşmada, projeyle temel amaçlarının, gıda ve tarım işletmelerinin AB'nin çevre ve hijyen standartları ve bu standartlara ulaşmak için doğru ekipman ve yapısal gereklilikler hakkında bilgi edinmeleri olduğunu kaydetti.

AB-Türkiye eş finansmanıyla karşılanan ve 12 ay süreyle uygulanacak projenin 748 bin avro bütçeye sahip olduğunu ifade eden Kalender, AB'nin aday ve potansiyel aday ülkelere destek olmak amacıyla hazırladığı IPARD Programı'nın uygulandığı 42 ili kapsayan projenin ana hedef gruplarının, TKDK, Tarım ve Orman Bakanlığı il müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il müdürlükleri, çiftçiler, gıda işleyicileri ve ilgili sivil toplum kuruluşları olduğunu söyledi.

Proje kapsamında hijyen ve çevre korumayla ilgili AB standartları ile mevcut mevzuatın analizinin yapılacağını bildiren Kalender, yapılan analizlerin sonuçlarının da dikkate alınarak eğitim ve aksiyon planının hazırlanarak, ilgili grupların kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla eğitimler ve seminerler düzenleneceğini kaydetti. Kalender, konuyla ilgili farkındalığın artırılması amacıyla IPARD kapsamında desteklenen her sektör için basılı materyaller hazırlanacağını bildirdi.

Kalender, IPARD gereğince, desteklerle kurulan işletmelerin AB hijyen ve hayvan refahı standartlarına sahip olmalarının birinci öncelikleri olduğunu dile getirdi.

AB müktesebatına uyum noktasında yaklaşık 3 bin hayvancılık işletmesinin ve 700 işleme tesisinin AB standartlarına ulaşmasına aracı olduklarını vurgulayan Kalender, projenin çıktılarının çiftçiler ve gıda işleyicileri için rehber niteliği taşıyacağını da aktardı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürü Zekeriyya Erdurmuş da son dönemde özellikle tüketiciye gıda ulaştırma noktasında ciddi mesafeler alındığına işaret etti. Yapılan yeni tesislerle daha kaliteli ürünlerin imal edildiğini belirten Erdurmuş, bu fonla hayvansal ürünlerde kalitenin yükseltilmesinin dünyayla rekabet edebilme imkanı sağlayacağını kaydetti. Protokol konuşmalarının ardından, proje uzmanları tarafından projenin detaylarına ilişkin teknik sunum yapıldı ve gazetecilerin soruları yanıtlandı.

AB ve yerel mevzuata ilişkin analizler yapılacak

Proje kapsamında yürütülecek faaliyetler arasında, gıda işleyicilerinin ve çiftçilerin konuyla ilgili ihtiyaç ve eksiklerini ortaya koyabilmek amacıyla ihtiyaç analizi, AB ve yerel mevzuata ilişkin analizlerin yapılması, konuya ilişkin strateji ve yol haritasının hazırlanması, eğitimler ve farkındalık seminerlerinin düzenlenmesi yer alıyor.

Projeyle, süt, kırmızı et, kanatlı ve yumurta üretimiyle uğraşan küçük ve orta ölçekli çiftçilerle yine süt, kırmızı et, kanatlı, balıkçılık, meyve ve sebze işleme ve pazarlamayla uğraşan işletmecilere ulaşılması hedefleniyor.

Toplantıya, ilgili kamu kamu kurumları ve AB Türkiye Delegasyonundan temsilciler katıldı.

TARIMDANHABER