Milliyet Pazar yazarlarından Gürkan Akgüneş, bugünkü yazısında özetle şunları kaydetti: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sertifikalı tohum kullanma zorunluluğu için 5 dönüm şartının getirileceğini duyurdu. Bu organik pazarların sonu olabilir çünkü pazara ürün getiren çiftçilerin neredeyse tamamı 5 dönümün üzerindeki bir alanda yerel tohumla tarım yapıyor.”

ORGANİK TARIM YAPANLARIN GÖZÜ KULAĞI YAPILACAK DÜZENLEMEDE

Tarlasında, bahçesinde organik tarım yapanların gözü kulağının yerel tohumla ilgili yapılacak düzenlemede olduğunu belirten Akgüneş, “Çünkü çiftçilerin elden ele paylaştığı, bir sene ekip ertesi yıl tekrar tohum elde ederek üretimi sürdürülebilir kıldığı tohumlara artık sertifika şartı getirilecek ve sertifikasız tohum ekenler destekten mahrum kalacak” dedi.

SERTİFİKALI TOHUM ŞARTI ÇİFTÇİ İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?

Konuyla ilgili olarak örnek veren Akgüneş, “Bu mesela pembe domates veya Urla börülcesi ya da deli bezelye ekip hasadını pazara getiren çiftçi için şu anlama geliyor: Ürettiği üründen elde ettiği tohumu bir sonraki hasat için kullanan çiftçi, artık bu tohumu değil; bir enstitü veya şirketin sertifikalandıracağı tohumu satın alarak ekim yapabilecek. Sertifikalı tohum hibrit yani melez tohum ise, çiftçi bunu her yıl gidip sertifika sahibinden tekrar ve tekrar satın almak zorunda.

YEREL TOHUM KORSAN KİTAP KONUMUNA DÜŞEBİLİR!

Bu uygulama Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın açıklamasına göre önümüzdeki yıl hayata geçecek. Hal böyle olunca çiftçilerin elindeki yerel tohumun korsan kitap veya kopya DVD'ye dönüşmesi söz konusu. Hatta uygulamanın zamanla yerel çeşitlerin üretim dışı kalıp yok olmasına neden olacağı eleştirileri de var.

Akgüneş, uygulama ile ilgili bir çok flu nokta bulunduğunu da sözlerine ekledi.

TARIMDAN HABER