Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce hazırlanan "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" kapsamında yürütülen "Kullan Organik Gübreyi Toprağın Organik Maddesi, Ürününün Verimliliği Artsın Projesi" kapsamında, Akşehir İlçesi sınırlarında 2022 OTBİS' de kayıtlı organik çilek üretimi yapan çiftçilere organik sıvı gübre desteklemesi yapıldı.

Proje kapsamında, Akşehir İlçesinde Organik Çilek Üretimi yapan 120 çiftçiye % 75 hibe destekli % 25 Çiftçi katkı paylı olarak, her bir çiftçiye 40 litre organik sıvı gübre dağıtımı, projede görev alan Ziraat Mühendisleri Mustafa Haluk IRGIN, Hasan Hüseyin OYMAK, Ahmet ULUDAĞ ve Fatih YILDIZ tarafından Çakıllar Mahallesinde gerçekleştirildi.

Dağıtım programına İlçe Tarım ve Orman Müdürü Soner KAHRAMAN, Ziraat Odası Başkanı Aziz BİNGÜL, Çakıllar ve Ilıcak Mahalle Muhtarları ile proje kapsamında yer alan organik çilek üreticileri katılım sağladılar.

Akşehir İlçesinde 448 üretici tarafından, 24 farklı üründe 28 kırsal mahallede 18.155 dekar alanda organik tarım üretimi yapılıyor. Yapılan bu organik tarım yedi farklı Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu (KSK) tarafından denetlenerek sertifikalandırılıyor. 

Nohutla nadası bırak projesi kapsamında çiftçiye yüzde 50 hibeli nohut tohumu dağıtılacak! Nohutla nadası bırak projesi kapsamında çiftçiye yüzde 50 hibeli nohut tohumu dağıtılacak!

ORGANİK ÇİLEK ÜRETİMİ NE ZAMAN BAŞLADI?

Akşehir İlçesinde, Organik Tarım kapsamında, organik çilek üretimi ise ilçede 1994 yılında Çakıllar Mahallesinde başladı. Zamanla Çamlı, Ilıcak ve Yaylabelen Mahallelerinde de gelişerek yaygınlaştı. 2022 yılı OTBİS kayıtlarına göre 4 mahalle ve 120 üretici tarafından 1545 dekar alanda organik çilek üretimi yapılıyor. Üretilen organik çilek ise yerel firmalar tarafından işlenerek yurt içi ve yurt dışı piyasalarında değerlendirilerek ülke ekonomisine değer katıyor.