'Üretici Şartlarında Sözleşmeli Küçükbaş Hayvancılık Projesi'nin ilk başta bakıldığı anda vatandaşa, köylüye çok cazip geldiğini belirten Talat Gözet, “Toplumda bir heyecan uyandırdı, köyde, kentte yaşayan herkes bir anda kendisine devlet tarafından bedava 300 koyun verilecekmiş gibi anlaşıldı. Fakat yetkili makamlar detayları açıklayınca gerçekler ortaya çıktı. Proje kapsamında 500 bin koyun verileceği açıklandığına göre, 300 koyun projesinden sadece 1667 kişi yararlanabilecek” dedi.

KOYUNLARA BAKAMAZSANIZ BAĞINIZ BAHÇENİZ ELDEN GİDEBİLİR!

Ziraat Bankası üzerinden verilecek krediler konusunda da yetiştiricileri uyarın Gözet, “bu destek için tarlanızı, bağınızı, bahçenizi ipotek göstereceksiniz. Yani bu koyunları aldıktan sonra onlara bakamayıp işletemez iseniz elinizdeki tarla, bağ, bahçe gidecek. Fakat burada şu desteklerde önemli, üreticiye sigorta yapılacak, kuzu alım garantisi verilecek, yetiştirme için bakım ücreti parası ödenecek. Bunlarda üreticiyi motive etmek ve başarılı olabilmesi sağlanan güzel imkanlardır” değerlendirmesinde bulundu.

Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Talat Gözet, açıklamasında şunları kaydetti:

KOYUN BESİCİLİĞİ KOLAY DEĞİL

“Proje kapsamında alınacak bu 300 koyuna bakmak, beslemek onları sağlıklı bir şekilde yavrulatıp kuzu almak kolay bir iş değildir. Koyunların aşılarının zamanında yapılması, yem rasyonlarının ayarlanması, meralarda düzgünce otlatılması, bakımlı ahırlarda korunabilmesi … Bunlar emek isteyen, zahmet isteyen, tecrübe isteyen işlerdir. Öyle ben 300 koyuna bakarım demek kolay değil. Örneğin bahar geliyor siz aylarca ahırda tuttuğunuz koyunları bir anda meraya bilinçsizce saldığınızda hayvanlarınız bir anda çayır tetanisi hastalığına yakalanabilirler. Bu ve benzeri şeyler önemlidir.

PORJEDEN KARADENİZ VE İÇ ANADOLU BÖLGELERİ FAYDALANMALI

Duyulduğu günden beri binlerce insan proje ile ilgili detaylara ulaşmaya çalışıyor, Türkiye'nin dört bir yanından başvurular devam ediyor. Fakat burada Bakanlık tarım ve hayvancılıkta kalkındırılması gereken illere öncelik vermesi gerekir. Örneğin Karadeniz illeri ve İç Anadolu Bölgesi illeri bu projede ayrıcalıklı olmalıdır. Çünkü koyun yetiştiriciliği için elverişli meralar, alanlar vardır ve bu iki bölge uzun süredir hayvancılıktan uzaklaşmıştır. Verilecek destekler ile İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerini yeniden canlandırabiliriz

HEYECANA KAPILMAYIN

Çiftçiye, Vatandaşa, Köylümüze sağlanacak bu imkanlar tarım ve hayvancılığı kalkındırmamız, yerli besiciye, üreticiyi desteklemek açısından faydalı işler. Ancak, proje ile ilgili tüm detayların okunması, araştırılması lazım. Köyünde 300 koyuna bakacak ahırın var mı, çobanın var mı, bu hayvanlara sağlıklı bir şekilde bakabilecek misin bunların hepsinin değerlendirilmesi lazım. Zira dimyata pirince gider iken evdeki bulgurdan olmayalım!

TARIMDANHABER