DÜNYA NÜFUSU ARTIŞIYLA DOĞRU ORANTILI OLARAK BİTKİ BESİN MADDESİ OLAN GÜBRE İHTİYACI DA ARTIYOR

Türkiye'nin en çok ihracat yapan kimyevi gübre şirketi BAGFAŞ Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş., bu yıl Polonya'nın Krakow şehrinde düzenlenen ve 45 ülkeden 196 şirketten 300 delegenin yer aldığı “Argus FMB Doğu Avrupa Gübre Konferansı 2016"ya katıldı. Dünyanın önde gelen büyük gübre üreticileri, satın almacıları ile sektöre hizmet veren gemi ve sigorta brokerlarının biraraya getiren konferansta BAGFAŞ A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Memiş, konferansta Türkiye'den tek konuşmacı idi. Memiş, Avrupa genelinde NPK (Azot-Fosfor-Potasyum) gübrelerinin kullanımı başlıklı konuşmasında: Maliyet-Kalite Karşılaştırmaları, Bitki Besin Maddesi Kullanım Verimliliği, Yüksek Verimli Üretim İçin Doğru Stratejiler konularını anlattı.

ORGANİK TARIM DÜNYAYI BESLEMEYE YETMİYOR

BAGFAŞ A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Memiş, dünya nüfusunun hızlı artışına bağlı olarak bitkilerin besin maddesine olan ihtiyacın da giderek arttığını belirtti. NPK olarak bilinen Azot-Fosfor-Potasyum gübresinin bitkinin ekiminden gelişim ve hasata kadar olan süreçte çok önemli olduğunu anlatan Memiş: “NPK gübrelerini kalsiyum, magnezyum, kükürt gibi ikincil bitki besin maddeleri, ayrıca demir, bakır, çinko vb. diğer mikro bitki besin maddeleriyle de çeşitlendirerek yetiştirilecek bitkiye özel niş gübre çeşitlerinin üretilmesi gerekiyor." dedi.

Türkiye'nin NPK gübresi üretiminde üçüncü sırada olduğuna değinen Rıdvan Memiş, organik tarımın tüm dünya nüfusunu beslemekte yeterli olmayacağını belirterek, kimyasal gübrelerin zararlı olduğu konusunda yanlış bilinen doğrular üzerine açıklamalar yaptı.

KİMYEVİ GÜBRE DOĞRU KULLANILDIĞI SÜRECE TOPRAĞI ZEHİRLEMEZ!

BAGFAŞ A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Memiş: “Ziraata uygun, doğru uygulama yapıldığı sürece kimyevi gübrenin toprağı zehirlediği iddiası tamamen yanlış bir bilgidir. Aynı şekilde organik gübrelerin daha iyi bitki besin maddesi sağladığı da doğru değildir. Bitki, besin maddesini sadece toprakta bulunduğu mineral formlarından alır. Diğer bir deyişle gübrenin çözünür olmasından mı, topraktaki organik madde minarelerinden mi veya doğal hayvan gübresinden mi, kökler veya mahsul kalıntılarından mı geldiğine bakmaz. Bu nedenle uzmanların, çiftçilere doğru besin kaynağı olarak organik bitki besin maddelerinin kimyevi gübreler ile birlikte,

Doğru Kaynak (Bitkiye Uygun Gübre),

Doğru Oran (Bitkinin İhtiyacı Olan Doz),

Doğru Zaman (Bitkinin İhtiyacı Olduğu Dönemde Gübreleme) ve

Doğru Yer (Bitkinin Verim Alınabilecek Alanlarda Ekiminin Yapılması) kurallarına uygun kullanımı konusunda tavsiyelerde bulunması gerekiyor." dedi.

Memiş ayrıca maliyet ve kalite karşılaştırmasında; harmanlanan gübrelerin maliyet açısından daha ucuz olmasına karşın kimyasal reaksiyon sonucu üretilen gübrelerin kalite, dayanıklılık ve bitki besin maddesinin etkin kullanılması yönlerinden daha avantajlı olduğunu belirtti.

NPK GÜBRESİ ÜRETİMİNDE AVRUPA'NIN 3'ÜNCÜSÜYÜZ

Avrupa'daki NPK gübresi üreten firmalar, kapasiteleri ve ülke bazında toplam kapasiteleri hakkında da bilgi veren BAGFAŞ A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rıdvan Memiş, Türkiye'nin NPK gübresi üretiminde Avrupa'nın 3. sırasında olduğunu ifade etti.