Tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesinin desteklenmesine ilişkin karar, Resmi Gazete’de yayınlandı. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2021 yılından beri uyguladıkları Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi ile bugüne kadar bin 241 projeye toplam 950 milyon TL tutarında ayni destek sağladıklarını söyleyerek, 2024 yılı için 520 milyon TL ödenek tahsis edildiğini, TAKE projelerinin 1,73 milyon dekar arazide uygulanacağını böylelikle bitkisel üretim miktarında ve üretici gelirlerinde artış sağlanmasının hedeflendiğini bildirdi.

Bakan Yumaklı, yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı kapsamında, 81 ilde tarım arazilerinin etkin kullanımı amacıyla bitkisel üretimin geliştirilmesine yönelik proje uygulanacağını açıkladı.

2021 yılından beri 81 ilde öncelikle işlenmeyen ve nadasa bırakılan araziler ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlardaki bitkisel üretimin artırılması amacıyla TAKE Projesi yürüttüklerini ve bu kapsamda üreticilere azami yüzde 75 hibeli olmak üzere tohum, fide ve fidan temin ettiklerini vurgulayan Bakan Yumaklı şu değerlendirmelerde bulundu.

Halen geçen yılın prim desteğini alamayan çiftçi var! 1000 lirada 20 litre kaybetti! Halen geçen yılın prim desteğini alamayan çiftçi var! 1000 lirada 20 litre kaybetti!

TAKE Projesi ile öncelikle işlenmeyen, nadasa bırakılan veya işlemeli tarıma uygun olmayan arazilerin, uygun münavebe planı ve ekim yöntemleri uygulayarak stratejik ürünlerin üretiminde kullanılmasını, iklim değişikliğini dikkate alarak uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretiminin geliştirilmesini sağlıyoruz. Bunun yanında, çeltik üretiminin yoğun olarak yapıldığı Edirne, Balıkesir, Çanakkale, Karabük ve Samsun illerimizde iklim değişikliğini dikkate alarak su tüketiminin azaltılmasına yönelik de 2 bin 513 dekar alanda çeltik üretiminde damla sulama sistemlerini devreye aldık. Ayrıca Kastamonu, Diyarbakır, Çankırı, Kırıkkale ve Düzce illerinde de 18 bin 500 dekar alanda çeltik üretimine yönelik projelere kaynak tahsis ettik.”