Ulusal Süt Konseyi'nin 15 Ağustos 2018 tarihinden geçerli olmak üzere çiğ süt üreticisinin eline geçecek rakamı litre başına 1.70 TL olarak belirlediğine işaret eden Aygun, “Ne var ki sanayici, bu fiyatı uygulamamış, üstelik alınan kararların üzerine yem fiyatlarına gelen zamlarla zaten bu referans fiyat da anlamsız hale gelmiştir” dedi.

Aygun, yem fiyatlarına art arda zam gelirken, süt fiyatının aynı tutulamayacağını belirterek, “Ulusal Süt Konseyi, yeni referans ücret için toplanamamıştır. Bunun nedeni hükümetin Enflasyonla Mücadele Programıdır. Gıda enflasyonunda yükselişe neden olmamak için Konsey toplanmaktan kaçınmaktadır. Süt fiyatlarına zam yapılamadığı için de çiftçi ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız da insani koşullarda yaşayamaz hale gelmekte, geçim sıkıntısına düşmektedir” dedi.

Aygun, üreticinin artık geçinemediği için dişi büyükbaş hayvanlarını kesime göndermeye başladığını, bunun da sütte kriz çıkaracağını kaydetti. Müdahale olmazsa sütte arz krizi yaşanacağı için fiyatların artacağını, tam tersine gıda enflasyonunu doğuracağını söyleyen Aygun, “Hayvancılığın en önemli girdi kalemi olan yemde 2018 Ocak ayından bu yana yüzde 50-60 oranında fiyat artışı olmuştur. Yem bitkisi üretimi için gerekli olan gübreye de son 11 ayda yüzde 90-100 arasında zam yapılmıştır. Bu yüzden uygulanmayan litre başına 1.70 TL çiğ süt fiyatı bile yetersiz kalmıştır” görüşlerini ortaya koydu.

Aygun, süt ve et üreticisinin desteklenmemesi halinde bunun ülkeye maliyetinin daha da ağırlaşacağını vurgulayarak, “Et ve Süt Kurumu acilen piyasalara müdahale etmeli, hayvanlarını kesime götüren süt üreticisini durdurmalıdır. Süt ve et üreticisine teşvik ve destek uygulanmalıdır” uyarısını yaptı.