Hatay/Kırakhan'da bu yıl da sıkıntılı başlayan havuç hasadı, hem üreticinin hem de havuç tarlalarında çalışan Kobinililerin yüzünü güldürmedi. Üretici emeğinin karşılığını alamamaktan, Kobanili işçiler de çok zor şartlar altında çalışmaktan dert yanıyor.

Yıllık 80 bin tonluk üretimle Türkiye'nin en çok havuç üretimi yapılan Hatay/Kırıkhan'da, havuç hasadı sıkıntılı başladı. Yüksek maliyetlerden dolayı üretici ekim alanını giderek daraltırken, ekilen alandan da emeğinin karşılığını alamıyor. Havuç tarlalarında daha çok Kobani'deki çatışmalardan kaçarak Kırıkhan'a gelen Kobaniler çalıştırılırken, üreticiler yetkililerden biran önce girdi maliyetlerini düşürecek adımların atılmasını talep ediyor. Havucun destekleme primi kapsamında bulunmadığına dikkat çeken üreticiler, bu konuda da dert yanıyor.

Gübre, mazot ve işçilik maliyetleri gibi en önemli girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikâyetçi olan havuç üreticileri, zararına üretim yaptıklarına dikkat çekiyor. Üretim maliyeti 1 lira olmasına karşılık tarlada ancak 75 kuruşa alıcı bulabildiklerini dile getiren üreticiler, artık seslerinin duyulmasını bekliyorlar.

TARIMDAN HABER